Šport > Olimpijske igre
6399 ogledov

Po seriji zmešnjav zanesljivo vodstvo Slovenije

Urša Bogataj Epa
Slovenska reprezentanca zanesljivo vodi po polovici olimpijske mešane tekme v Pekingu.

Slovenske barve na tekmi mešanih ekip so branili olimpijska prvakinja Urša Bogataj, bronasta Nika Križnar, četrti Peter Prevc in deveti Timi Zajc. Za olimpijska odličja se je potegovalo deset reprezentanc. 

Slovenska četverica je v poskusni seriji ugnala vso konkurenco.

1. serija

1. skupina

Za uspešen uvod slovenske izbrane vrste je poskrbela Nika Križnar (101 m), ki je za 2,1 točke premagala tedaj vodilno Japonko Saro Takanashi (103 m). Z več kot 20 točkami zaostanka za Slovenijo je bila tretja Norveška s skokom Anne Odine Stroem (92 m). 

Sledil je gromozanski šok za Japonce saj je bila Takanshijeva diskvalificirana zaradi neustreznega dresa, s čimer je reprezentanca iz dežele vzhajajočega sonca začasno izpadla iz boja za odličja. Zaradi domnevne napake na dresu je žirija razveljavila tudi dosežek Avstrijke Daniele Iraschko Stolz.

2. skupina

V drugi skupini je Timi Zajc pristal pri 97,5 metra in Slovenijo obdržal v vodstvu. Norvežani so se po nastopu Roberta Johanssona (99,5 m) približali na 19,3 točke. Tretji so bili Nemci s 23,9 točke zaostanka.

3. skupina

Olimpijska podprvakinja Katharina Althaus (104 m) je Nemčijo ponesla na drugo mesto, Norveška je po nastopu Silje Opseth (91 m) nazadovala na tretje.

Izjemen skok je uspel zmagovalki posamične tekme Urši Bogataj (106 m), ki je prednost Slovenije pred Nemčijo povišala na 25,5 točke.

4. skupina

Zanesljivo je svojo nalogo opravil tudi Peter Prevc (101,5 m), ki je postavil piko na i sijajni prvi seriji. Po nastopu zadnje skupine tekmovalcev je prišlo do številnih sprememb na lestvici, saj so tako Takanashijevi kot Iraschko Stolzevi preklicali diskvalifikacijo. 

Po prvi seriji je tako nekaj časa neuradno vodila Slovenija, druga je bila Japonska (-22,0 točke), tretja Avstrija (-44,5), četrta Norveška (-49,0), peta pa Rusija (-57,6). Iz boja je izpadla Nemčija po naknadni diskvalifikaciji Althausove.

Žirija je nato še enkrat spremenila svojo odločitev in potrdila diskvalifikacije Takanashijeve, Iraschko-Stolzeve in Althausove, kar je znova premešalo vrstni red pri vrhu. 

VRSTNI RED PO 1. SERIJI:

1. Slovenija 506,4 točke
2. Norveška 457,4
3. Ruski olimpijski komite 448,8
4. Kanada 415,4
5. Poljska 386,1
6. Avstrija 370,7
7. Češka 362,5
8. Japonska 359,9

Več o  nadaljevanju tekme si preberite TUKAJ.

Križnar, Bogataj, Prevc, Zajc Popolna prevlada Šport Slovenija na kaotični tekmi povozila vso konkurenco
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.