Šport > Olimpijske igre
14941 ogledov

Slovenija na kaotični tekmi povozila vso konkurenco

Križnar, Bogataj, Prevc, Zajc
Slovenska reprezentanca je prepričljivo osvojila zlato medaljo na tekmi mešanih ekip v Pekingu.

Smučarski skakalci Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so spisali novo poglavje v zgodovini slovenskega športa z zmago na premierni tekmi mešanih ekip v Pekingu. Slovenci so na srednji skakalnici osvojili že tretjo kolajno teh iger in obenem tretjo za Slovenijo v Pekingu.

Slovenska četverica je pohod na olimpijsko zlato napovedala že z zmago v poskusni seriji, kasneje pa je tudi na uradnem merjenju moči povsem deklasirala konkurenco. Tekmo so zaznamovale številne diskvalifikacije, zaradi katerih so iz boja za kolajne izpadle skakalne velesile, kot so Japonska, Nemčija in Avstrija.

 | Avtor:

Slovenska reprezentanca je imela že ob koncu prve serije, ki so jo zaznamovale tri diskvalifikacije, skoraj 50 točk prednosti pred drugouvrščeno Norveško. Slednja je bila v finalu diskvalificirana, kar je slovenskemu kvartetu olajšalo pot do zgodovinske zmage. Ob tem velja omeniti, da so Slovenci svoje delo opravili z odliko in bi stopili na najvišjo stopničko, četudi bi tekmovalna žirija vsem kršiteljem pogledala skozi prste. 

"Res en super dan! Vsi štirje smo danes naredili super skoke in lahko rečem, da smo zasluženo zmagali," je v prvem odzivu za TV Slovenija dejal Zajc.

Bogatajeva, ki je osvojila še drugo zlato kolajno teh iger, pa je dodala: "Prvi skok sem naredila zelo dobro, trener mi je dejal, da je bil še boljši kot na posamični tekmi. Sicer pa je bila danes zelo čudna tekma, saj so vse po vrsti diskvalificirali. A pomembno je, da smo mi prikazali dobre skoke."

Zlata kolajna je bila obenem obliž na rano Prevcu, potem ko je posamično odličje (tretje na OI) zgrešil zgolj za 0,5 točke. Najbolj izkušeni slovenski skakalec je s tem dopolnil komplet odličij na največjih športnih tekmovanjih: srebru in bronu iz Sočija 2014 je dodal še zlato. "V bistvu zdajle nimam ničesar v glavi. Težko je bilo, a uspelo nam je," je za TV Slovenija dejal kapetan slovenske vrstein dodal: "Nihče od nas ni naredil večje napake in to je tisto, kar šteje na ekipnih tekmah. Treba je vedeti, da je Slovenija ekipno med favoriti že vse od leta 2013, pa smo tokrat osvojili prvo kolajno. To veliko pove."

David Kubacki Medalja šla po zlu Šport Bronasti Kubacki o sodniški kraji: "Ko sem gledal Prevca ..."

1. serija

1. skupina

Za uspešen uvod slovenske izbrane vrste je poskrbela Nika Križnar (101 m), ki je za 2,1 točke premagala tedaj vodilno Japonko Saro Takanashi (103 m). Z več kot 20 točkami zaostanka za Slovenijo je bila tretja Norveška s skokom Anne Odine Stroem (92 m). 

Sledil je gromozanski šok za Japonce saj je bila Takanshijeva diskvalificirana zaradi neustreznega dresa, s čimer je reprezentanca iz dežele vzhajajočega sonca začasno izpadla iz boja za odličja. Zaradi domnevne napake na dresu je žirija razveljavila tudi dosežek Avstrijke Daniele Iraschko-Stolz.

2. skupina

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa
V drugi skupini je Timi Zajc pristal pri 97,5 metra in Slovenijo obdržal v vodstvu. Norvežani so se po nastopu Roberta Johanssona (99,5 m) približali na 19,3 točke. Tretji so bili Nemci s 23,9 točke zaostanka.

3. skupina

Olimpijska podprvakinja Katharina Althaus (104 m) je Nemčijo ponesla na drugo mesto, Norveška je po nastopu Silje Opseth (91 m) nazadovala na tretje.

V tej skupini je slovenske barve zastopala novopečena olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je skočila do 106 m in prednost Slovenije povečala na 25,5 točke pred najbližjo zasledovalko Nemčijo.

4. skupina

Zanesljivo je svojo nalogo opravil tudi Peter Prevc (101,5 m), ki je postavil piko na i sijajni prvi seriji. Po nastopu zadnje skupine tekmovalcev je prišlo do številnih sprememb na lestvici, saj so tako Takanashijevi kot Iraschko-Stolzevi preklicali diskvalifikacijo. 

Po prvi seriji je tako nekaj časa neuradno vodila Slovenija, druga je bila Japonska (-22,0 točke), tretja Avstrija (-44,5), četrta Norveška (-49,0), peta pa Rusija (-57,6). Iz boja je izpadla Nemčija po naknadni diskvalifikaciji Althausove.

Žirija je pred objavo uradnih rezultatov še enkrat spremenila svojo odločitev in potrdila diskvalifikacije Takanashijeve, Iraschko-Stolzeve in Althausove, kar je znova premešalo vrstni red pri vrhu. 

VRSTNI RED PO 1. SERIJI:

1. Slovenija 506,4 točke
2. Norveška 457,4
3. Ruski olimpijski komite 448,8
4. Kanada 415,4
5. Poljska 386,1
6. Avstrija 370,7
7. Češka 362,5
8. Japonska 359,9

2. serija

1. skupina

Nika Križnar je v finalni serijji skočila 99,5 metra, Slovenija pa je po njeni zaslugi še povečala prednost pred Norveško, saj je bila Anna Odine Stroem kar šest metrov krajša od Križnarjeve. 

Slovenija je imela na tem mestu 62 točk prednosti pred Norveško oziroma skoraj 100 točk pred Rusijo.

Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

2. skupina

Timi Zajc tudi v drugi seriji ni razočaral, skočil je 100 metrov in tako Slovenijio popeljal na prag olimpijskega zmagoslavja. Iz boja so izpadli še Norvežani po diskvalifikaciji Anne Odine Stroem.

Rusija se je utrdila na drugem mestu s skokom Danil Sadrejeva (100,5 m), zaostanek za Slovenijo je znašal 94,9 točke. Tretja je bila Kanada z zaostankom 137 točk. 

3. skupina

V tretji skupini se vrstni red prvi vrhu ni spremenil. Polomila ga je Japonka Yuki Ito (88 m), ki je Kanadi s tem na široko odprla pot do olimpijskega brona. Rusi so na drugem mestu še nekoliko povišali prednost pred Kanadčani.

Urša Bogataj je z rutiniranim skokom upravičila naslov olimpijske prvakinje (100 m), pred nastopom Petra Prevca je imela Slovenija 115 točk prednosti Rusijo.

Urša Bogataj | Avtor: Epa Epa

4. skupina

Ryoyu Kobayashi je s 106 m obudil japonske upe na kolajno, a je Kanadčan Mackenzie Boyd Clowes (101,5 m) zdržal pod pritiskom in svoji reprezentanci zagotovil bron.

Jevgenij Klimov (103 m) je brez večjih težav potrdil srebro ruske reprezentance, zlato pa je po še enem uspešnem nastopu Petra Prevca (101,5 m) zasluženo romalo v roke Slovenije.

Peter Prevc | Avtor: Epa Epa

KONČNI VRSTNI RED:

1. Slovenija - 1001,5 točke
2. Ruski olimpijski komite - 890,3
3. Kanada - 844,6
4. Japonska -836,3
5. Avstrija - 818
6. Poljska - 763,2
7. Češka - 722,8
8. Norveška -707,9

Izide tekme si lahko ogledate TUKAJ.

 

Komentarjev 3
  • PaPajapopi 15:23 07.februar 2022.

    Bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooo

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:53 07.februar 2022.

    Bravo naši in naše. Čestitke in hrabro naprej. Kdor ne skače ni Slovenc! Tudi tisti, ki imajo zasluge za drugo in tretje mesto.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:19 07.februar 2022.

    Pišete da samo še čudež nam lahko vzame zlato...Ja res je, če se kontrolor piše Čudež...

Sorodne novice