Šport > Zimski športi
5936 ogledov

Prevc za pičle pol točke ob stopničke

Peter Prevc Profimedia
Peter Prevc zaradi slabših sodniških ocen zasedel četrto mesto.

Po fenomenalnem uspehu Urše Bogataj in Nike Križnar, ki sta na tekmi skakalk osvojili zlato in bron, so tokrat bili na isti napravi na vrsti fantje. Po nekoliko slabših kvalifikacijah se je v poizkusni seriji izkazal Anže Lanišek, ki je zasedel četrto mesto, poleg njega pa je stometersko znamko preskočil le še Norvežan Marius Lindvik. Slovenec in Skandinavec sta doskočila pri 102 metrih. Tekem na osrednih skakalnicah v svetovnem pokalu moških pravzaprav ni več.

Najboljši v poizkusni seriji je bil sicer Rus Jevgenij Klimov s 96 metrti. Lindvik je zasedel drugo mesto, pred Laniška pa se je uvrstil še poljski veteran Piotr Zyla. Ostala slovenska trojica se je zvrstila med 14. in 18. mestom. Peter Prevc je bil 14., Timi Zajc 17., mesto za njim pa Lovro Kos.

Vodstvo tekmovanja je v prvi seriji precej bolj 'radodarno' z izbiro zaletnega mesta, vrstili so se dolgi skoki. Po skoku Danila Sadreeva je bil še drugič na tekmi nalet znižan za eno mesto. Po skoku prve trideseterice sta sicer vodila dva Rusa, Klimov pred Sadreevom, tretji je bil Poljak Dawid Kubacki.

Rusa je kot prvi ugnal Kamil Stoch, takoj za njim s številko 33 tudi Peter Prevc. Z 12. zaletnega mesta je doskočil na 103 metrtih in prevzel vodstvo.

Kos ni imel sreče z vetrom, bil je med tistimi, ki so imeli slabše pogoje, enako se je pripetilo tudi Zajcu. Oba sta si zagotovila finalni nastop, a nista bila v ospredju.

Prevc je še vodil pred nastopom zadnje peterice v prvi seriji. Nastope te odprl Lanišek. Doskočil je pri 99. metrih. 

Za zmagovalcem svetovnega pokala iz sezone 2015/16 sta zaostala tudi Norvežana Lindvik in Halvor Egner Granerud. Nato je vlogo favorita opravičil Rjoju Kobajaši in za 6.2 točke kot prvi in edini premagal Prevca. Za slednjim je Stoch zaostajal za 2.9 točke, četrti Klimov za 4.2 točke. 

Lanišek, ki ga je od tretjega mesta ločilo 5.7 točke, je bil po prvem skoku 9., Zajc 18. in Kos 28.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Slednji v drugi seriji ni napredoval, precej bolje pa je svoj drugi nastop opravil Zajc (104,5 m), ki se je začel vzpenjati po lestvici. Ob nastopu Laniška je bil z daljavo druge serije še vedno drugi, tudi po nastopu rojaka pa je to uvrsttev obdržal. Lanišek je bil pred skoki zadnjih osmih peti.

Vodstvo je nato prevzel Kubacki. Poljaka je premagal peti po prvi seriji Manuel Fettner, Klimov pa je zaostal za obema. Enako tudi Stoch, na žalost pa tudi Prevc. Ta je za pol točke zgrešil uvrstitev na zmagovalni oder. Od Kubackija je v drugo dobil točko manj pri sodnikih od Fettnerja dve.

Kobajaši je zanesljivo zmagal.

Zajc je na koncu osvojil 9. mesto, Lanišek 13., Kos 28.

Komentarjev 2
  • Dusan12 15:19 06.februar 2022.

    Ocenjuje se tako, kot je Bandelj ocenjeval Falcona, brez zlatih pip se ne da leteti, tako po Bandljevo

  • Avatar MS
    MS 14:16 06.februar 2022.

    Pravila za smučarske skoke nažalost dovoljujejo manipulacijo sodniške klike ki subjektivno ocenjuje še "umetniški vtis!" skakalca! Pošteno bi bilo da se ocenjuje samo dosežena daljava, kot se to ocenjuje v atletiki za skok v daljavo, za troskok , pa skok ...prikaži več v višino in skok s palico! Tako bi eliminirali subjektivne ocene in navijaštvo ki je evidentno prisotno pri sodnikih!

Sorodne novice