Šport > Zimski športi
32358 ogledov

Iz slovenskega tabora razkrili, kaj se dogaja z našo kandidatko za medaljo

Eva Urevc Anamarija Lampič Epa
Po napovedih trenerja bo Eva Urevc šele od srede v normalnem ritmu olimpijskih iger.

Eva Urevc, za Anamarijo Lampič druga najboljša slovenska smučarska tekačica ta čas, bo zaradi okužbe z novim koronavirusom lahko v normalnem ritmu živela, trenirala in tekmovala na olimpijskih igrah v Pekingu šele od srede, je pojasnil glavni slovenski trener Nejc Brodar. Krstni nastop Neže Žerjav na velikih tekmah je sicer ocenil kot soliden.

Eva Urevc, ki je bila z Lampičevo bronasta na ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu lani, je pred dvema dnevoma, ko je po pozitivnem testu prišla iz izolacije, izrazila razočaranje, med drugim tudi zato, ker ni natančno vedela, kakšen bo njen status v naslednjih dneh.

Anamarija Lampič Eva Urevc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Eva se obravnava kot 'bližnji stik' in lahko normalno trenira in tekmuje od 3. februarja. Mora pa na vsakih 12 ur na testiranje in vsi testi morajo biti negativni, kar tudi so. Tako stanje traja sedem dni in ga ni mogoče predčasno prekiniti. Če bo vse teklo tako kot doslej, bo v sredo obravnavana kot vsaka druga tekmovalka. Dotlej pa ne sme jesti v jedilnici, uporablja pa lahko le prevoz, ki je namenjen samo njej," je povedal Brodar.

Urevčeva, ki je veljala na ekipni tekmi sprinta skupaj z Lampičevo za eno izmed favoritinj za visoka mesta, je imela v zadnjem obdobju veliko smole. Najprej ji je okužba s koronavirusom sredi prejšnjega meseca onemogočila treniranje, nato pa je bil test na olimpijskih igrah pozitiven in je bila nekaj časa izolirana v sobi v olimpijski vasi.

Anamarija Lampič in Eva Urevc | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Izmed slovenskega devetčlanskega tekmovalnega tabora pa je prvi nastop na teh olimpijskih igrah opravila Neža Žerjav. V skiatlonu na 15 kilometrov je bila 55., osem minut in 19,4 sekunde za Therese Johaug. Norvežanka je osvojila prvo zlato odličje na igrah v kitajski prestolnici.

"Neža je po mojem mnenju solidno opravila krstni nastop na kakšni veliki tekmi. Videlo se je, da na njih nima tekmovalnih izkušenj, ampak je odtekla po svojih zmožnostih. Za ta nastop ji lahko le čestitamo. Pogoji pa so izjemno težki. Poleg zahtevnih prog stvari dodatno otežita velik mraz in veter," je ocenil Brodar.

Nejc Brodar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vesela sem, da sem imela priložnost tekmovati. Pogoji so bili sicer zelo težki, konkurenca pa huda. Po svojih najboljših močeh sem odtekla in sem zadovoljna z današnjim dnem," pa je po nastopu dejala 22-letna tekmovalka.

Razmere so bile zahtevne, kar je izpostavila tudi prva tekačica v smučini v centru za smučarski tek v Zhangjiakouju. "Sneg je bil sicer hitrejši kot prejšnje dni, je pa pihal močan veter, tudi mraz še vedno pritiska. Ne morem reči, da so bili pogoji ravno idealni."

Za konec je strnila še misli glede organizacije, potem ko je prvič dobila priložnost tekmovati na največjem zimskem športnem dogodku. "Zdi se mi, da so se Kitajci res potrudili, da so izvedli te igre. Tudi organizacija jim kar uspeva. Pričakujem, da bodo to igre na nivoju. Vse se zdi tako olimpijsko, prijetno. Čeprav so ukrepi strogi, sem nekako to sprejela in sem tukaj z namenom, da tekmujem in sodelujem na olimpijskih igrah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice