Šport > Zimski športi
16813 ogledov

Najboljši prijateljici razkrili, zakaj sta po tekmi tako jokali: "Zato, ker sva..."

Urša Bogataj Nika Križnar Profimedia
Urša Bogataj in Nika Križnar sta z osvojeno zlato oz. bronasto kolajno postali prvi slovenski junakinji na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. V Zhangjiakouju sta v smučarskih skokih spisali zgodovino slovenskega zimskega športa in kot najboljši prijateljici s solzami v očeh skupaj zasedli mesti na odru za zmagovalke.

To je bil za slovenski šport zgodovinski dan. Še nikoli se namreč ni pripetilo, da bi se na eni olimpijski preizkušnji razveselil dveh medalj. Danes se je to spremenilo po zaslugi 26-letne Urše Bogataj in pet let mlajše Nike Križnar. Obe imata izkušnje z olimpijskih iger, ta današnja pa ju bo za vselej povezala kot prijateljici in tekmovalki.

"Zelo sem vesela, da nama je uspelo. Vedno sem si to želela. Tudi v Courchevelu, ko sva bili obe na veliki nagradi na stopničkah (6. avgust 2021, na enakih mestih, op. p.), sva jokali od sreče, ker sva dobri prijateljici, cimri, vedno se imava fino, ko sva v sobi. Ne vem, kako je mogoče, da nama je to uspelo, ampak enostavno nama je," je v prvem odzivu v mešani coni dejala olimpijska prvakinja.

Urša Bogataj Nika Križnar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sanje so se uresničile. Meni so se definitivno, Urši najbrž tudi, le kaj bi si želela boljšega. Rekli sva si, da bo cilj izpolnjen, ko bova domov odšli z eno od medalj, ni važno katera jo bo vzela. Vesela sem, da sta mi uspela dva dobra skoka, še vseeno z majhno napako, ampak ni bila tolikšna, da bi me stala kolajne. Moram pa poudariti, da sem tako vesela za Uršo, za mojo cimro, da ji je to uspelo. Ko pa obenem stojiš takole še ob svoji najboljši prijateljici, je to še bolj posebno. Danes bova kar s težavo zaspali," pa je odvrnila Križnarjeva, potem ko sta pri -14 stopinjah Celzija kar skupaj opravili zadnje medijske obveznosti pred odhodom v toplejše prostore.

Kljub temu, da je bilo zelo hladno, je obe pogrel občutek, da si bosta na uradni podelitvi v nedeljo okoli vratu nadeli kolajni zlatega oz. bronastega leska. Takole je občutek opisala olimpijska prvakinja Bogatajeva. "Fajn je. Nikoli si nisem tega predstavljala. Nekako se mi to zimo ni poklopilo, naredila sem že zelo dobre skoke na tekmi, a je bila katera vedno boljša ali pa sem dobila slabe ocene. Ocen danes niti nisem pogledala. Ko sem izvedela, da imava obe z Niko kolajno, nisem mogla verjeti."

Smučarske skakalke Zgodovinsko Šport Oglasili so se predsednik, Počivalšek in Fajonova, to pa je sporočila Tina Maze

"Ta skakalnica mi je bila že od prvega skoka všeč. Mogoče zato, ker je bil že prvi dober. Nekako sva se ujeli in doslej mi je šlo v redu. Upam, da bo tudi naprej tako," je še dodala in spomnila na mešano ekipno tekmo. Tudi na tej bo nastopila s svojo prijateljico in bronasto z današnje tekme Niko Križnar. Tako so se ženske odločile same, je po tekmi potrdil glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič.

Dodal je, da so bile vse težave v zadnjem obdobju in tudi pred sezono poplačane. "Po vseh teh stresnih časih, res napetem januarju, vseh teh pripravah, ko smo trepetali, ali bomo sploh lahko šli na olimpijske igre. Tudi tukaj zelo zahteven protokol, še zdaleč nismo popolni. Bili so stresni trenutki, tudi na tekmi. Ste pa videli, da so bile punce pripravljene, da smo šli res na vse tri kolajne. Na koncu smo dobili dve, kar si pred tem nismo predstavljali. To sta prvi kolajni za ženske skoke na igrah ter prva zlata v slovenskih skokih nasploh. Po vsem tem ti odleže," je dejal vidno pomirjeni glavni trener.

Urša Bogataj Nika Križnar | Avtor: Epa Epa

"Počitka res ne potrebujeva, se mi zdi, da sva v tako dobrem naletu, da bova najprej zablesteli še na ekipni tekmi, potem pa lahko greva objeti domače, ki jih obe že zelo pogrešava. Danes bo zagotovo padel še kakšen videoklic preden zaspim, no, če bom sploh spala. Ekipna tekma bo še zelo pomembna in upam, da še tam vzamemo kakšno medaljo," je dodala danes tretjeuvrščena skakalka.

Mešana ekipna tekma bo na sporedu v ponedeljek, ob 12.45. Na njih torej ne bosta nastopili danes peta Ema Klinec ter devetouvrščena Špela Rogelj. V skoraj vsaki drugi reprezentanci bi bila to zelo lepa uspeha, v slovenski pa sta ostala kar malce v senci. Vseeno sta bili obe skakalki navdušeni nad skoki obeh rojakinj na stopničkah.

"V zadnjem mesecu smo vse to skupaj zrežirali. Imeli smo bolj kot ne le težave, dan za dnem so nam v bistvu odpadali člani ekipe. Tudi nimamo maserja in serviserja Gabra Arha, ki zdajle verjetno že proslavlja doma. S tem, kar se je danes zgodilo, je naša ekipa popolna," je dejala svetovna prvakinja iz lanskega Oberstdorfa Klinčeva.

"Sigurno je super, če ima Slovenija na koncu dve medalji, dober ekipni uspeh, tudi moj rezultat je bil najboljši na olimpijskih igrah doslej. Vseeno sem ciljala višje, tokrat pa sreča ni bila na moji strani. Ta dan si bom zapomnila po dveh medaljah kolegic na mojih zadnjih olimpijskih igrah. Tudi kakšen moj skok je bil vmes odličen, ter seveda po lepem prizorišču, ki so ga pripravili Kitajci," pa je vtise povzela najbolj izkušena slovenska skakalka Rogljeva.

Urša Bogataj "Ne dojemam še" Šport To se v zgodovini še ni zgodilo Fenomenalno Šport Bogatajeva olimpijska prvakinja, Križnarjeva bronasta
Komentarjev 2
  • Avatar Olliomella
    Olliomella 23:36 05.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jozicamurn 19:26 05.februar 2022.

    Bravo punce!

Sorodne novice