Šport > Olimpijske igre
8546 ogledov

Velik dan za Marušo Ferk: "Dokazala sem se sama sebi"

Maruša Ferk Profimedia
Slovenska smučarka Maruša Ferk Saioni je potegnila črto pod najboljši olimpijski nastop v karieri.

Edina slovenska predstavnica na kombinacijski tekmi Maruša Ferk Saioni je z devetim mestom vpisala svojo najboljši olimpijski dosežek na šestnajstih nastopih na štirih ZOI.

Ferkova je v Pekingu zabeležila tretjo kombinacijsko uvrstitev na največjem športnem tekmovanju na svetu. Ob krstnem nastopu pred 12 leti v Vancouvru (2010) je bila 15., pred osmimi leti v Sočiju (2014) pa deseta. V Pyeongchangu (2018) je odstopila.

Maruša Ferk Kombinacija (Ž) Šport Ferkova do uvrstitve kariere, spet polom Shiffrinove

Ferkova je imela s šestim časom smukaškega dela tekme samo 51 stotink zaostanka za bronastim odličjem, nekoliko slabše pa se je odrezala na slalomu, kateremu v zadnjih letih ni posvečala prav velike pozornosti. Kot je povedala v prvem odzivu po tekmi, je z rezultatom upravičila svoje napovedi in zadostila pričakovanjem pred začetkom OI.

"Moj cilj je bil, da smučam najboljše. In na zadnji tekmi sem pokazala tisto svoje najboljše na smuku. Slalom je bil težek, tak pravi slalom. Nekaj časa sem že malce zunaj slaloma, tako da je bilo kar težko. Vseeno pa sem na koncu dosegla svoj najboljši olimpijski rezultat. Na nek način sem si to tudi želela. Tudi javno sem to izpostavila. Sicer pa deveto mesto v kombinaciji, lahko bi bilo tudi višje glede na smuk, ampak sama pri sebi sem vedela, da na taki slalomski progi je nekaj smučark, ki so boljše od mene in si to zaslužijo," je poudarila Ferk Saionijeva.

Maruša Ferk | Avtor: Profimedia Profimedia

Ocenila je, da sta bila tudi nastopa v specialnem smuku in superveleslalomu v skladu s potekom letošnje sezone. "Pred mano so bile smučarke, ki so tudi v svetovnem pokalu pred mano in si to zaslužijo, saj so smučale bolje. Danes pa sem z njimi znova nastopila in jih nekaj premagala. Ne vem, zakaj, ampak na kombinacijskih smukih smučam bolje. Vesela sem, da sem se dokazala sama sebi ter da sem pokazala dobro vožnjo, da sem bila mirna s super linijo. Po smuku je bil rezultat lep, slalom pa je bil, kot sem omenila, pravi slalom, zahteven. Sem že izven forme, tako da je vse v skladu s pričakovanji," je sklenila 33-letnica iz Blejske Dobrave.
 

 
Komentarjev 4
 • Majazmaja 14:18 17.februar 2022.

  Jah, koliko jih sploh nastopa v kombinaciji ... Bolj malo.

 • mirror 11:39 17.februar 2022.

  To ni dosežek, razen za nekaj posameznikov in posameznic je olimpijada samo izlet na Kitajsko.

 • Avatar frnazzi
  frnazzi 11:21 17.februar 2022.

  Fenomenalno se je dokazala sama sebi! Premagala je tako slovita imena, kot so Julia Pleshkova, Tricia Mangan, Cande Moreno, Greta Small, Tereza Nova, Fanying Kong … Dejmo, Maruša, le tako nazaj!