Šport > Zimski športi
15450 ogledov

Ferkova do uvrstitve kariere, spet polom Shiffrinove

Maruša Ferk Profimedia
Maruša Ferk Saioni je izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah doslej.

Znane so nosilke kolajn zadnje posamične preizkušnje v alpskem smučanju na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Na prvih dveh mestih sta Švicarki, Michelle Gisin je osvojila zlato, Wendy Holdener srebro, Italijanki Federici Brignone je pripadel bron. Slovenska predstavnica Maruša Ferk Saioni je z devetim mestom zabeležila najboljšo olimpijsko uvrstitev v karieri.

 

 | Avtor: Epa Epa

V kombinacijskem slalomu so se povsem na novo razdelile karte na vrhu. Švicarka Gisinova je bila na kombinacijskem smuku 12., za vodilno je zaostala natanko sekundo, a v finalu nadoknadila zamujeno.

Gisinova je ubranila olimpijski naslov v tej disciplini iz Pyeongchanga (2018) ter Švici na igrah na Kitajskem priborila še peto zlato v alpskem smučanju.

Holdenerjeva, ki je svetovna prvakinja v tej disciplini postala zapovrstjo v letih 2017 in 2019, je bila po prvem delu 11., le stotinko hitrejša od rojakinje Gisinove. V finalu pa je osvojila srebro, za Gisinovo je zaostala sekundo in pet stotink.

Tudi Brignonejeva ni bila povsem v ospredju na smuku, na osmem mestu je zaostajala 0,69 sekunde, v finalu pa skočila na oder za zmagovalke, z zaostankom 1,85 sekunde.

Barve Slovenije je v obeh vožnjah branila 33-letna tekmovalka iz Blejske Dobrave, ki je na kombinacijskem smuku vpisala šesti čas, z zaostankom 65 stotink sekunde za takrat vodilno Christine Scheyer iz Avstrije.

Maruša Ferk | Avtor: Epa Epa

Ferk Saionijeva, ki nastopa brez podpore Smučarske zveze Slovenije ter je članica mednarodne smučarske akademije ISRA, je na svojih zadnjih, četrtih olimpijskih igrah, postavila svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev, potem ko je bila pred osmimi leti v Sočiju deseta, prav tako v kombinaciji.

Maruša Ferk Saioni | Avtor: Epa Epa

Na startu smuka na progi Skala v Yanqingu je bilo sicer zgolj 26 tekmovalk, v finalu na slalomski progi Ledena reka jih je nastopilo 24, od tega jih devet ni končalo v cilju, med njimi tudi ameriška šampionka Mikaela Shiffrin, ki je po slalomu in veleslalomu na ZOI na Kitajskem odstopila tudi v kombinacijskem slalomu in ostala brez posamičnega olimpijskega odličja na Kitajskem.

Mikaela Shiffrin | Avtor: Profimedia Profimedia

 
Komentarjev 1
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:26 17.februar 2022.

    Malo morgen, bi boljš nardila, če bi fotru pomagala v vulkanizerski delavnici?

Sorodne novice