Šport
539 ogledov

Olimpijski prvak oproščen vseh obtožb

Alex Schwazer Epa
Italijanski atlet pričakuje zeleno luč za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Italijan Alex Schwazer, olimpijski prvak iz Pekinga v hoji na 50 kilometrov, spet lahko upa na nastop na igrah v Tokiu. Sodišče v Bolzanu ga je namreč razbremenilo dopinških obtožb, zdaj pa 36-letni atlet pričakuje, da mu bo Športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani razveljavilo osemletni suspenz, poroča AFP.

Sodnik je tako odločitev sprejel, ker meni, da je prišlo do manipulacij pri jemanju vzorcev in da so mu pozitiven vzorec urina, ki je vseboval sledove jemanja anaboličnih steroidov, podtaknili oziroma ponaredili rezultate testa, izvedenega 1. januarja 2016. Italijan, ki je bil sprva na testu negativen, po vnovičnem preverjanju pa pozitiven, zaradi tega ni mogel nastopiti na olimpijskih igrah v Braziliji.

Alex Schwazer | Avtor: Epa Epa

"Končno imam papir, na katerem piše, da sem nedolžen. Treningov nisem opustil, predvsem zaradi želje po nastopu v Tokiu, pa tudi kariero bi rad končal, kot sam hočem in ne kot hočejo drugi," je za italijanske medije dejal Schwazer, ki zaradi dopinga in kazni ni mogel nastopiti že na olimpijskih igrah 2012. Takrat dopinškega prekrška, pozitiven je bil na eritropoetin (Epo), ni izpodbijal.

Sodnik, ki je oprostil Schwazerja, je tudi kritiziral Svetovno protidopinško agencijo (Wada) in Mednarodno atletsko zvezo (Iaaf), ki po njegovih besedah neupravičeno odločata povsem samostojno in ne dopuščata zunanjega nadzora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.