Šport
288 ogledov

"Cepite vse športnike!"

Olimpijske igre Tokio 2020, slovenska reprezentanca Twitter
Iz olimpijskih krogov se že krepijo pozivi k množičnemu cepljenju vrhunskih špornikov.

Pomemben olimpijski delegat z najdaljšim stažem v Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok) Dick Pound se je javno zavzel za čim večjo precepljenost vrhunskih športnikov, še zlasti udeležencev prihajajočih olimpijskih iger, da bi s tem zagotovili nemoten potek prestavljenih OI v Tokiu. 

V pogovoru za britanski Sky Sports je države pozval, naj svoje športnike umestijo v prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19. Na primeru Kanade je ponazoril, kako lahko države prednostno razvrstijo udeležence poletnih OI v deželi vzhajajočega sonca ter s tem zagotovijo, da bo njihov narod v celoti zastopan na igrah, obenem pa pripomorejo k celoviti udeležbi na tekmovanju.

"V Kanadi, kjer gre za vprašanje 300 do 400 športnikov, sem prepričan, da javnost ne bi protestirala, če bi od nekaj milijonov odmerkov odvzeli 300 do 400 cepiv ter tako zagotovili, da bi bila Kanada v celoti zastopana na tako pomembnem mednarodnem dogodku," je prepričan olimpijski delegat. "To je odločitev, ki jo bo morala sprejeta vsaka država posebej. Nekateri se bodo pritoževali, da so športniki preskočili vrsto, vendar menim, da je to najbolj realen scenarij," je dodal.

cepljenje | Avtor: Epa Epa
Prvi mož britanskega olimpijskega komiteja Andy Anson je že dejal, da na Otoku ne načrtujejo priotiziranja športnikov pred drugimi, bolj rizični skupinami. "Ne bodo dobili prednosti pred drugimi, ker verjamem, da se vsi, tudi športniki, strinjamo, da je potrebno cepivo najprej zagotoviti tistim, ki ga najbolj potrebujejo - delavcem v prvi bojni liniji, ljudem s pridruženimi boleznimi in rizičnim skupinam. Ko bo prišel pravi čas, bomo cepili tudi športnike. Upam, da bo to že pozno pomladi ali zgodaj poleti. Ravnali se bomo v skladu spriporočili vlade," je dejal.

Z vidika tekmovalcev je svoj pogled predstavila britanska plavalka Alice Dearing. "Verjamem, da bodo organizatorji naredili vse za našo varnost in zdravje. Če nam bo cepivo na voljo, potem se bom cepila. A odločitev ni v mojih rokah. Če cepiva ne bo, tudi prav. Nekatere reči so pomembnejše, čeprav je to težko priznati, ker mi plavanje pomeni največ na svetu. A svet se ne vrti okoli mene," je zaključila.

 | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.