Šport
27 ogledov

Tsonga na krilih gledalcev odpihnil FedExa z igrišča

Williams Kuznecova Kuznetsova OP Francije Roland Garros četrtfinale tenis
1/37
EPA
Lanskoletna finalistka v Roland Garrosu, Sara Errani, je postala prva polfinalistka letošnjega OP Francije. Italijanka je ugnala Agnieszko Radwańsko, v polfinalu pa jo čaka prva nosilka Serena Williams. David Ferrer je mnogo lažje od pričakovanj ugnal rojaka Tommyja Robreda. Tudi Jo-Wilfried Tsonga si je najbrž obetal težje delo, s 3:0 v nizih je nadigral Rogerja Federerja.

Sara Errani je dokazala, da njen lanskoletni podvig v Roland Garrosu ni bil naključje. Italijanka je za uvrstitev v drugi zaporedni polfinale, lani je sicer prišla vse do finala, ugnala poljsko četrto nosilko Agnieszko Radwańsko.

Na sicer ne preveč kakovostnem obračunu sta si igralki le v drugem nizu izmenjali kar osem odvzemov začetnih udracev, Erranijeva pa je v podaljšani igri in odločilnem 13. nizu nato le zmagoslavno dvignila roke v zrak po neuspešnem backhandu Poljakinje.

Italijanka je letos odigrala že neverjetnih 81 tekem, kar je približno dvakrat več kot ostale igralke iz najboljše deseterice, a se ji utrujenost spet ni niti malo poznala, ko je Poljakinjo pribijala na osnovno črto z močnimi forehandi, elegantnimi skrajšanimi žogicami in lepimi lobi.

Serena nepremagana že 29. tekmo zapored

Erranijeva je šele prvič v karieri uspela premagati igralko iz elitne peterice, v polfinalu pa jo čaka prva nosilka Serena Williams. Američanka je proti Rusinji Svetlani Kuznjecovi izgubila drugi niz in v odločilnem tretjem zaostala že z 0:2, a se nato vrnila in slavila s 6:1, 3:6 in 6:3.

Williamsova je svoj niz zmag podaljšala že na 29 tekem, prva nosilka in številka ena svetovnega tenisa, ki je v Parizu slavila le enkrat (leta 2002), je najboljši tenis prikazala prav v zaključku tekme. 15-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam je po sprehodu skozi prvi niz močno popustila in trpela pod forehandi Kuznjecove, zmagovalke Roland Garrosa iz leta 2009.

Williams Kuznecova Kuznetsova OP Francije Roland Garros četrtfinale tenis | Avtor: EPA EPA
Serena: "Proti Sari bo enako težko"

Temnopolta gazela je z 0:2 zaostala tudi v zaključnem nizu, nato pa dobila pet zaporednih iger in po skoraj dveh urah igre zaokrožila zmago z winnerjem.

"Za mano je zelo zahteven dvoboj, ki me je precej izčrpal. Svetlana je zelo dobro igrala, enkrat je že zmagala na tem turnirju, zato sem res vesela, da sem se prebila skozi tako težek dvoboj. Proti Sari si obetam podobno zahteven dvoboj, glede na to, kako velika borka je," je dejala prvopostavljena Williamsova, ki je, vsaj glede na doslej prikazano igro, zaenkrat najbolj kredibilna kandidatka za končno slavje na pariškem pesku. Lanska finalistka Erranijeva je pred zahtevno nalogo, če želi ponoviti ta dosežek in se zopet potegovati za prestižno turnirsko zmago.

Preostali polfinalistki bosta znani po sredinih dvobojih četrtfinala. Branilka naslova Marija Šarapova bo prekrižala lopar s Srbkinjo Jeleno Janković, Belorusinja Viktorija Azarenka pa se bo spoprijela z Rusinjo Marijo Kirilenko.

Dva hitro zaključena četrtfinala

V moški konkurenci je četrti nosilec David Ferrer po treh nizih s 6:2, 6:1, 6:1 ugnal rojaka Tommyja Robreda. Ferrer se bo v polfinalu pomeril s šestopostavljenim Francozom Jo-Wilfried Tsongajem, ki je s 7:5, 6:3 in 6:3 izločil drugega nosilca, Švicarja Rogerja Federerja in tako naredil korak bližje k prekinitvi "francoske suše" na tem turnirju. Francoski tenisač namreč na Rolandu Garrosu ni slavil že 30 let. Zadnji je bil Yannick Noah leta 1983. Hkrati je preprečil Federerju, 17-kratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam, rekordno 58. zmago v Parizu in 34. uvrstitev v polfinale katerega izmed štirih največjih turnirjev.

"Tsonga je igral zelo dobro. Bil je precej boljši od mene. Velik vtis je naredil name. Sam sem imel težave v vseh elementih, kar je žalostno, toda je, kar je. Poskušal sem različne stvari, ampak je znal vršiti pritisk. Bolje je vračal udarce, bolje serviral ... Sam pa nikakor nisem našel pravega ritma. A ta poraz je že za mano. Treba je iti naprej," je med drugim po porazu povedal Federer.

Robredo Ferrer OP Francije Roland Garros četrtfinale tenis | Avtor: EPA EPA
Ferrer in Tsonga še nista oddala niza

Precej boljše volje je bil razumljivo zmagovalec. "Res je izjemno, da sem v polfinalu. Niti v sanjah si tega nisem predstavljal. Danes je bil res moj dan in to proti igralcu, ki je osvojil že vse, kar se osvojiti da. Nisem si mislil, da bom prišel v polfinale brez izgubljenega niza," je povedal Tsonga, ki se bo v polfinalu pomeril s četrtim nosilcem Ferrerjem. Ta je po treh nizih s 6:2, 6:1, 6:1 ugnal rojaka Robreda. Za zmago potreboval le uro in 35 minut, tako kot Tsonga na letošnjem turnirju še ni oddal niza.

Druga dva polfinalista bosta znana v sredo, ko bosta na sporedu dvoboja tretje postavljenega Španca Rafaela Nadala in devetega nosilca, Švicarja Stanislasa Wawrinke, ter prvopostavljenega Srba Novaka Đokovića in Nemca Tommyja Haasa, 12. nosilca.

OP Francije, četrtfinale, rezultati:

Ženske

Sara Errani (Ita/5) : Agnieszka Radwańska (Pol/4) 6:4, 7:6 (6);
Serena Williams (ZDA/1) : Svetlana Kuznjecova (Rus) 6:1, 3:6, 6:3;

Moški

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) : Roger Federer (Švi/2) 7:5, 6:3, 6:3;
David Ferrer (Špa/4) : Tommy Robredo (Špa/32) 6:2, 6:1, 6:1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.