Šport
462 ogledov

Okrog 20 tisoč mladih je za šport izgubljenih

Šport tenis superge Profimedia
"Mi se ne pogovarjamo več o tem, če bomo ustvarili škodo, ampak kako veliko škodo smo že ustvarili"

Pandemija novega koronavirusa je poleg različnih omejitev, ki smo jim priča v vsakdanjem življenju, povzročila rigorozno omejitev izvajanja športne dejavnosti na različnih ravneh, so ugotovili v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) - Združenju športnih zvez. Udeleženci okrogle mize so opozorili, da je organizirana športna dejavnost izdatno omejena predvsem za otroke in mladino in organizirano športno rekreacijo, dolgotrajno večmesečno omejevanje izvajanja velikega dela organiziranih športnih dejavnosti pa povzroča negativne posledice množici otrok in mladine.

Izsledki raziskav kažejo, da se je gibalna učinkovitost otrok in mladine zaradi omejitev izrazito zmanjšala, pri otrocih se je zelo povečal delež podkožnega maščevja, zaznan je velik upad interesa otrok za športno dejavnost.   

Številni strokovnjaki so ocenili, da je možno izvesti varne treninge, da pa so se treningi zdaj iz dvoran preselili pred ekrane, "kar pa bo imelo tudi posledice – predvsem velik osip in vprašanje pripravljenosti otrok, ko se bodo ukrepi sprostili".

Epidemiologinja Nina Pirnat, nekdanja prva dama Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je opozorila na to, da epidemija v Slovenije kar nekaj časa ni bila zavidljiva tudi napram drugim državam, ne glede na to pa se na NIJZ zavedajo, da je redna telesna aktivnost nujna tako za otroke kot za odrasle. Menijo, da je individualna športna aktivnost na prostem varna, pri selitvi v dvorane pa so potrebni bolj poostreni higienski pogoji in predvsem ustrezno prezračevanje. O tem že teče dialog med športom in stroko. 

Gregor Jurak iz Fakultete za šport pa je ocenil, da lahko že govorimo o izgubljeni generaciji, o koronageneraciji, ki smo ji naredili nepopravljivo škodo. Po oceni študij, ki so jih naredili na fakulteti za šport, gre za okoli 20.000 mladih, ki so izgubljeni za šport, ne samo za vrhunski šport. Na fakulteti ves čas podrobno spremljajo situacijo in žal ugotavljajo, da odločevalci ignorirajo športno stroko. "Mi se ne pogovarjamo več o tem, če bomo ustvarili škodo, ampak kako veliko škodo smo že ustvarili," je zaključil. 

Tudi na Nogometni zvezi Slovenije si želijo, da bi bili predlogi in ideje, ki prihajajo iz športne stroke, uslišani. Generalni sekretar NZS Martin Koželj je poudaril, da se povzroča škoda, ker se je "šport preselil v ilegalo" in zato meni, da bi se z odpiranjem športnih aktivnosti lahko le te izvajale bolj strukturirano, ozaveščeno in predvsem pod nadzorom. 

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec pa je dejal, da le deset odstotkov slovenskih registriranih športnikov ta čas lahko v omejenem obsegu trenira. Razmere na terenu so po njegovih besedah katastrofalne, posebej prizadeti so mladi. Šport ni težava, ampak rešitev v času pandemije novega koronavirusa, je poudaril. "Od razglasitve epidemije pri nas sredi marca lani je bilo več kot sedem mesecev športnega mrtvila, le okrog 7000 športnikov lahko trenira, nekaj nad 74.000 preostalih kategoriziranih pa ne, da ne govorimo o tistih, ki niso del sistema," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar jate
    jate 19:33 01.februar 2021.

    morali bi odpet vse fitnese,telovadnice in predvsem športne klube ,kjer trenirajo določen šport s trenerji in neglede nato ali so to poklicni ali amaterski športi,,zakaj amaterski športniki ne smejo obiskovat klube ampak samo poklicni...TO JE DISKRIMINACIJA!!!!!