Šport
105 ogledov

Oscar Rodriguez presenetil vsa velika imena

Rodriguez Epa
13. etapa Dirke po Španiji je prva izmed treh zaporednih težkih gorskih etap. Presenetljivi zmagovalec je Oscar Rodriguez (Euskadi Murias), ki premaga številna znana imena iz današnjega bega. Rafal Majka (Bora) konča na drugem mestu, Dylan Teuns (BMC) pa na tretjem. Rdečo majico zadrži Jesus Herrada (Cofidis).

Med vzponom na prvi današnji kategoriziran vzpon, Alto de la Madero (3. kategorija), se izoblikuje današnji beg, ki ga tvori kar 32 kolesarjev. Med njimi najbolj izstopajo imena, kot so Thomas De Gendt, Benjamin King, Rafal Majka, Bauke Mollema, Ilnur Zakarin, Sergio Henao, Gorka Izagirre, Dylan Teuns, Merhawi Kudus, Jhonatan Restrepo, Oscar Rodriguez ter nosilec pikčaste majice Luis Angel Mate. Privozijo si maksimalno prednost 9 minut. Po vzponu na klanec 1. kategorije Puerto de Tarna ta pade na 6 minut. De Gendt je prvi na obeh gorskih ciljih.

Vuelta | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Zadnji vzpon dneva, Alto de la Camperono, se ubežniki lotijo s prednostjo štirih minut. 2 km do silja se za napad odloči Majka. Prvi se za njim poda Kudus, toda na vmesnih delih z naklonom kar 20 % obupa. Do Poljaka se povzpne nato povzpne Teuns. Kilometer do cilja pa ju nepričakovano prehiti precej nepoznani kolesar Oscar Rodriguez.

Medtem pa postane pestro tudi dogajanje v glavnini. Favoriti kar po vrsti začnejo zaostajati. Simon Yates in Nairo Quintana navijeta tempo, kateremu ne morejo slediti George Bennett, Tony Gallopin, Emanuel Buchmann, Fabio Aru, Michal Kwiatkowski in Ion Izagirre.

V ospredju pa se 500 metrov pred ciljem na vso moč za Špancem zažene Majka, toda prepozno. 23-letni Rodriguez lahko slavi največjo zmago v svoji karieri, medtem ko se mora Majka, ki zaostane za 19 sekund, zadovoljiti z drugim mestom.

Rodriguez | Avtor: Epa Epa

"Ne morem verjeti, da sem zmagal prvič v karieri in to na Vuelti ter brez večjih težav," na cilju ni mogel verjeti Rodriguez. Nad njim je bil navdušen tudi Majka: "Presenečen sem. Ko naju je s Teunsom na koncu ujel, sem še vedno imel moč v nogah, toda ta fant je letel mimo. To je kolesarstvo."

Zelo zanimiv pa je razplet v skupini favoritov, kjer danes izjemni Quintana v zadnjih metrih pobegne tudi Yatesu, ki prečka ciljo črto 6 sekund za Kolumbijcem. Edini, ki jima danes uspe konkurirati, je Enric Mas, ki konča tik za Yatesom. Vsi ostali kandidati za skupni seštevek pridejo v cilj z večjimi zaostanki.

Nosilec rdeče majice Jesus Herrada konča na 44. mestom. Za Yatesom zaostane za 1 minuto in 40 sekund, tako da ima po novem v skupnem seštevku pred njim 1 minuto in 42 sekund prednosti, Quintana pa zaostaja dodatnih 8 sekund.

Herrada | Avtor: Epa Epa

Slovenca Luka Pibernik (Bahrain-Merida) in Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) nista bila v ospredju. Mezgec je končal na 106. mestu z 19:15 minute zaostanka, Pibernik je na 134. mestu zaostal 27:21 minute. Skupno je Pibernik 147., Mezgec 154.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice