Šport
79 ogledov

Ovečkin po zmagi nad risi: "Mislili smo, da bo lahko"

Slovenija Rusija olimpijske igre Soči 2014 prva tekma Jeglič Sabolič Stanko Gruden/STA
Slovenski hokejisti na olimpijski premieri niso bili lahek zalogaj za favorizirano Rusijo. Predstava proti favoritom turnirja je velika vzpodbuda pred nadaljevanjem tekmovanja.

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je po tekmi med Slovenijo in Rusijo zapisala, da si boljšega prvega dejanja v scenariju premiere na domačih igrah Rusi praktično ne bi mogli zamisliti. Aleksander Ovečkin, glavni obraz ruskega hokeja, je že po nekaj več kot minuti igre premagal Roberta Kristana in napovedal dolgo popoldne za rise, ki pa so se vrnili v velikem slogu.

"Slovenija je, še posebej prek Žige Jegliča, pokazala, da ni zadovoljna z vlogo boksarske vreče, avtsajderji pa so v drugi tretjini močno zagrizli in se vrnili v igro," piše na uradni spletni strani zveze (Iiihf.com). "Jeglič, napadalec pri ERC Ingolstadtu v DEL, morda nima takšnega renomeja kot Ovečkin, ampak njegova zadetka – iz le štirih strelov Slovencev v drugi tretjini – sta vnesla nepričakovano noto dramatične napetosti, preden je Rusija zlahka prišla do otvoritvene zmage v Sočiju s 5:2."

Podajali svojim prijateljem

Ovečkin je po tekmi priznal, da je zgodnje vodstvo z 2:0, za katerega je kmalu zadel Jevgenij Malkin, škodilo "rdečemu stroju", ki je razbranil Kristana že proti koncu prve tretjine, nato pa kar nekajkrat trepetal celo pred izenačenjem vse do zadnjega dela tretje tretjine.

"Prišli smo do vodstva in potem smo nehali igrati tako, kot bi morali," je dejal Ovečkin, najboljši strelec lige NHL in član Washington Capitals. "Poskušali smo z ležernimi potezami, skušali smo podajati svojim prijateljem, ko smo imeli priložnosti udariti po ploščku. Ko tako hitro povedeš z 2:0, potem imaš občutek, da bo lahko. Zato smo nehali igrati."

Kopitar: "Moramo biti ponosni"

Prvi zvezdnik slovenske reprezentance Anže Kopitar na svojem olimpijskem debiju ni uspel premagati svojega starega znanca s tekem onkraj luže Semjona Varlamova, je pa po porazu menil, da je Slovenija začela igrati, ko se je otresla uvodnega šoka.

"Ključno je bilo, da smo začeli drsati in verjeti v to, da lahko igramo in da si zaslužimo biti tukaj," je dejal Hrušičan. "Dobili smo drugo tretjino, kar je zelo pozitivno. Moramo biti ponosni na naš trud in ponosni na ekipo. Ne igramo najbolj dopadljivega hokeja, a to nas je pripeljalo do tam, kjer smo."

Kristan preživel slab začetek

Kljub neprepričljivemu začetku turnirja se Rusi hrabrijo z dogodki iz leta 2012, ko so na izjemnem svetovnem prvenstvu skupinski del odprli s podobno slabo predstavo proti Latviji, dodajajo pri IIHF. Slovenski vratar Kristan je dobil kar nekaj pohval po tem, ko je že obstajala resna možnost, da ga ob valovih ruskih napadov v prvi tretjini čaka redko videna "kanonada".

"Težko je, ko tako hitro zaostajaš z 0:2, ampak bili smo močni. Izboljšali smo se v drugi tretjini in pokazali, da lahko igramo proti Rusiji. Zaostajali smo le z 2:3 in imeli precej dobro priložnost za veliko presenečenje. Toda na žalost nam ni uspelo," je povedal Kristan.

"Slovenija je lahko zelo ponosna"

Rusi so v prvi tretjini proti njegovim vratom sprožili kar 18 strelov (Slovenci na drugi strani le štiri), a so bili kaznovani za ležerno predstavo in pretiravanje v kombinacijah, s katerimi so želeli zabiti kakšen evrogol za gledalce.

"Težko pričakovana otvoritvena tekma olimpijskih iger je prinesla rezultat, kakršnega je pričakoval večji del 11.653 navijačev. Dan je pripadel Rusiji, Slovenija pa je lahko zelo ponosna na svojo predstavo," so še zaključili pri krovni hokejski organizaciji.

Slovenija Rusija olimpijske igre Soči 2014 prva tekma Dacjuk Razingar | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Selektor: "Morda celo dobro, da je bilo 0:2"

"Tekmeca je treba spoštovati, ne pa se ga bati," je tekmo ocenil slovenski selektor Matjaž Kopitar"Moramo biti iskreni. Na začetku je bilo kar malo preveč spoštovanja, mogoče celo malo strahu. Proti Rusom smo že igrali prijateljsko tekmo z nekaterimi zvezdniki, vendar ne na olimpijskih igrah in ne s tako močno zasedbo. Tu smo začeli tekmo praktično z 0:2. Mogoče je bilo to celo dobro, saj je vprašanje, kako bi se razvijala igra, če ne bi tako hitro povedli. Oba zadetka smo dobili brez potrebe po napakah, ki jih ti fantje ne delajo. Podoben preskok, kot je bil pred leti, ko smo prvič zaigrali v skupini A, je tokrat, ko smo na OI, kjer so zbrani vsi najboljši igralci."

Ovečkin, ki je dosegel največ zadetkov v tej sezoni NHL, je Kristana premagal že v začetku druge minute, Malkin pa je že v četrti minuti po novem protinapadu povišal na 2:0. Slovenci so nato zajezili nalet domačih in se dvakrat približali na le gol zaostanka.

"Ostali v igri po zaslugi Kristana"

"Kristan je imel ogromno dela in se je na to dobro pripravil. Ustavil je veliko priložnosti in je bila njegova zasluga, da je ekipa ostala v igri. Mogoče bi kakšnega od prvih golov celo ubranil drugim igralcem, vendar je potrebno vedeti, kdo vse je danes drsal proti njemu. Fantom danes res ni bilo lahko," je dejal Kopitar. Po dveh golih Jegliča je bilo na semaforju že izjemnih 2:3, tekmo pa je dokončno prelomil srečen gol Valerija Ničuškina, po katerem je selektor Kopitar neuspešno protestiral.

"Četrti gol je prišel ob nepravem času," je nadaljeval selektor. "Tedaj smo imeli možnost, da bi izenačili. Potem bi bila tudi njihova igra drugačna. Gol je bil regularen, to je treba povedati. Pred tem smo začeli verjeti, da bomo dali še tretji gol. In tako smo bili tudi motivirani na klopi. Ko je priložnost, jo je potrebno izkoristi, nam je ni uspelo. Po strelih in priložnostih je bila vsa statistika na njihovi strani in zato je tudi končni razplet ustrezen razmeram na ledu. Mislim pa, da smo globalno gledano tekmo dobro odigrali. Igra z igralcem manj je bila ena izmed naših svetlih točk. Ruse smo gledali na treningih in smo vedeli, kako in kaj igrajo. Mi pa nismo izkoriščali številčne prednosti, ker imajo tudi oni igralce, ki znajo ubraniti številčno prednost tekmeca."

Slovenija Rusija olimpijske igre Soči 2014 prva tekma Kopitar | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Uigravanje prvega napada

Ovečkin in Malkin sta dosegla gola na začetku prve četrtine, na drugi strani pa sta člana prvega napada Kopitar iz lige NHL in Jan Muršak iz lige KHL v prvi tretjini dobila vsak po dve minuti kazni.

"Prvi napad je bil prvič skupaj in se mora še uigrati. Poleg tega imajo nasprotne ekipe nalogo, da podvajajo igralca na Anžetu. David Rodman in Jan Muršak sta že danes vlekla in igrala, bo pa potrebno še nekaj več. Mi boljših igralcev nimamo, ne bi pa rad kaj mešal in uničil linije Roka Tičarja. Na turnirju v Innsbrucku je ta napad malo preveč zapletal. O tem problemu smo se pogovorili, poleg tega pa so bili ruski tekmeci tako močni, da enostavno pride do potrebe, da se manj 'komplicira'," je pojasnil Kopitar. Zinetula Biljaletdinov, selektor Rusije, je pohvalil slovensko igro.

"Slovenija mi je bila všeč"

"Po slabši uvodni tretjini so nam v drugi in tretji pripravili kar nekaj težav. Slovenska reprezentanca mi je bila všeč in je igrala na visoki ravni. Anže Kopitar je motor ekipe in vsi vemo, da je izjemen igralec. Tekmeci so nam postavili kar nekaj vprašanj o naši igri. Moramo popraviti naše napake pred naslednjimi tekmami," je dejal Biljaletdinov.

"Dobro smo začeli, nato pa smo naredili nekaj napak in tekma je postala izenačena. Vzdušje v polni dvorani je bilo izjemno in nam je pomagalo, kot smo potrebovali pomoč. Hvala gledalcem. Ko je bilo 2:3, je bilo namreč na naši klopi kar napeto in to nas je zdramilo. Slovenija je ekipa, ki trdo gara in je zelo dobra," pa je dodal zvezdnik Dacjuk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.