Šport
28 ogledov

Paraolimpijske igre z rekordi v zgodovino

Philip Craven Pjeongčang Soči olimpijske igre paraolimpijske igre EPA
Paraolimpijske igre, ki so se v nedeljo končale v ruskem Sočiju, so postregle s številnimi rekordi na največjem zimskem tekmovanju športnikov invalidov in postavile nove mejnike.

Krovna organizacije športa invalidov, Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), je bila z devetimi ruskimi paraolimpijskimi dnevi zelo zadovoljna. Igre v Sočiju so bile rekordne po športnih dosežkih, prodaji vstopnic in medijskem dosegu, je sporočil IPC. Pika na i je bila slovesnost ob zaprtju na stadionu Fišt, kjer so se pod geslom Doseganje nemogočega športniki poslovili do Pjeongčanga 2018.

"Vsi smo padli pod vpliv paraolimpijskega duha. Ponosni paraolimpijci, vaši dosežki so premaknili meje dojemanja, kaj je mogoče doseči," je v nagovoru športnikom ob slovesu od Sočija dejal predsednik IPC Philip Craven in dodal: "Svetu ste pokazali, da je mogoče prav vse. V življenju gre predvsem za neverjetne možnosti in ne za postavljene omejitve."

Rekordne v vseh pogledih

Na tekmah v skupno 72 kategorijah in panogah, kolikor kompletov kolajn so podelili, je v devetih tekmovalnih dneh v Sočiju in Roza Hutorju sodelovalo 547 aktivnih udeležencev iger, prišli pa so iz 45 držav, kar je največ doslej na zimskih igrah. Prireditelji so prodali več kot 300.000 vstopnic za paraolimpijske prireditve, kar je prav tako rekord v zgodovini zimskih iger. Velik je bil tudi medijski odziv; v Sočiju je bilo 2.400 novinarjev, uradno spletno stran iger pa je obiskalo več kot tri milijone ljudi. Prireditelji so pripravili skupno 578 ur televizijskih prenosov. Na igrah pa je sodelovalo tudi več kot 8.000 prostovoljcev.

Prav ob zaprtju iger se je sicer zgodil manjši politični incident; po protokolu bi moral imeti zaključni govor predsednik organizacijskega komiteja Dmitrij Černišenko, a je besedo prepustil podpredsedniku ruske vlade Dmitriju Kozaku, njegov govor pa se je časovno ujemal z razglasitvijo izidov referenduma v ukrajinskem Krimu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.