Šport
15 ogledov

Patriots ne izuči: Giantsom XLVI

super bowl 2012 navijači
1/25
EPA
New York Giants so zmagovalci Super Bowla XLVI, potem ko so v napeti tekmi na stadionu Lucas Oil premagali stare rivale New England Patriots (21:17). To je četrti naslov za Newyorčane, zadnji Lombardijev pokal pa so osvojili leta 2008, prav tako proti Patriots.

Največja nagrada v ameriškem ali, če gre verjeti Američanom, svetovnem športu, je četrtič v zgodovini franšize pripadla New York Giants. Newyorčani so si pokal Vinca Lombardija že drugič zapored priborili na tekmi z New England Patriots, njihova zmaga na Super Bowlu XLVI pa je bila še bolj dramatična kot zadnja leta 2008.

Pod nezgrešljivo roko podajalca Elija Manninga so se Giants vrnili po osmih točkah zaostanka v tretji četrtini, nato pa ukradli zmago s touchdownom v zadnji minuti, kar je močno spominjalo na že omenjeni zadnji finale med obema ekipama. Zmagovito žogo je ujel Ahmad Bradshaw. "Najboljši občutek v profesionalnem športu je zmagati na Super Bowlu," je po tekmi dejal trener zmagovite ekipe Tom Coughlin, ki je s 65 leti postal najstarejši trener z osvojenim naslovom prvaka lige NFL. "Kakšna izvrstna izkušnja je bilo videti, kako je ekipa stopila skupaj," je še pristavil veteran na klopi Giants.

In to ni bilo prvič. Newyorčanom je dolgo časa celo kazalo, da nimajo upanja v boju za naslov prvaka, saj bi po nizu štirih porazov kmalu celo zgrešili uvrstitev v playoff. Z zmagama na zadnjih tekmah jim je to le uspelo, pravljična zmaga na Super Bowlu pa je newyorškega župana Michaela Bloomberga pravzaprav primorala v to, da jim bo v torek organiziral veliko parado.

"Ne počutiš se dobro, ko izgubiš to tekmo," je dejal trener poražencev Bill Belichick. "Bilo je divje. Hej, to je Super Bow. Ne morem kriviti nobenega izmed svojih igralcev. Igrali so tako dobro, kot so lahko ... Mogoče bi lahko bili za malenkost boljši. Očitno je, da je bila to zelo tesna nogometna tekma."

Patriots se tako Giants niso oddolžili za (verjetno še enkrat bolj) šokantni poraz izpred štirih let, znova pa so bila srca njihovih navijačev zlomljena prav v končnici. Obe moštvi sta prišli do le dveh touchdownov, saj je tekmo zaznamovala čvrsta obramba in vsesplošna napetost. Pred 70 tisoč gledalci na stadionu Lucas Oil v Indianapolisu in znova rekordnim številom pred televizijskimi sprejemniki sta finalista prikazala igro, polno napak, spet pa so bili Giants tisti, ki so bili najboljši takrat, ko je bilo najbolj pomembno.

Mlajši Manning, Eli, ki je zdaj res dokončno stopil iz sence slovitega brata Peytona, podajalca Indianapolis Colts, je ob osvojitvi drugega šampionskega prstana postal tudi najboljši igralec finala (MVP) z uspešnostjo podaj 30/40, kar je naneslo 296 jardov. "Bila je izvrstna tekma z dvema izvrstnima ekipama," je dejal Manning. "Igrali smo do samega konca. Uspelo nam je nekaj velikih akcij."

Giants so povedli z 9:0 v prvi četrtini, potem ko je Tom Brady z napako zapravil napad Patriots, Victor Cruz pa je po podaji Manninga dosegel prvi touchdown. Ob polčasu so z zadetkom Dannyja Woodheada vseeno vodili patrioti, potem ko je omenjeni ulovil Bradyjevo podajo s 96 jardov (10:9). Zvezdniku poraženega moštva je uspelo rekordnih 16 zaporednih uspešnih podaj (tako imenovanih completions) v zgodovini Super Bowla, in ko je Aaron Hernandez v tretji četrtini dosegel touchdown, je vse kazalo, da bodo Patsi le dobili svoje maščevanje. Motili so se.

Lawrence Tynes je dvakrat zadel z nogo, Manningu pa je uspela podaja z 88 jardov, ki jo je spektakularno ujel Mario Manningham, Bradshaw pa je 57 sekund pred koncem ujel zmagovito žogo za zmagoviti touchdown.

Veste, koliko piščančjih perutničk naj bi v ZDA pojedli med Super Bowlom? Pogovarjali pa smo se tudi z Rokom Grilcem, enim največjih strokovnjakov za ameriški nogomet na Slovenskem.

Indianapolis, Super Bowl XLVI:

New York Giants : New England Patriots 21:17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.