Šport
81 ogledov

Pegan danes zadnjič v karieri na drogu

Aljaž Pegan (desno) si je v Ostravi pritelovadil finale, Mitja Petkovšek (levo) Žurnal24 main
Danes bo v športni dvorani Gib z zadnjim nastopom na drogu bogato športno pot sklenil slovenski telovadec Aljaž Pegan. Nekdanji svetovni prvak je v karieri zbral 32 zmag za svetovni pokal in več kot 50 uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Ljubljanska športna dvorana Gib bo v nedeljo ves dan v znamenju športne gimnastike, saj se bodo vse starostne kategorije telovadcev merile na pokalu Slovenije. V zadnji skupini z začetkom ob 17.40 bodo nastopili vsi najboljši z izjemo Mitje Petkovška, ki je sezono predčasno končal, vrhunec dneva pa bo zadnji nastop Aljaža Pegana na drogu v karieri.

Svetovni prvak (2005)

Pegan, ki danes praznuje 39. rojstni dan, bo nastopil zadnji med vsemi telovadci in se še zadnjič v karieri predstavil na svojem paradnem orodju drogu. Nazadnje je tekmoval lani spomladi, ko je nastopil na svetovnih pokalih v Osijeku in nato na Šalamunovem memorialu v Mariboru. V več kot 30-letni karieri je na drogu leta 2005 v Melbournu osvojil naslov svetovnega prvaka, ob tem pa ima s SP tudi tri naslove svetovnega podprvaka (2002, 2006, 2007).

Dvakratni evropski prvak (1994, 2004)

S prvenstev stare celine je domov prinesel pet kolajn, leta 1994 in nato deset let pozneje na evropskem prvenstvu v Ljubljani se je povzpel na evropski prestol, ob dveh naslovih evropskega prvaka ima v zbirki še en naslov podprvaka (2007) in dve bronasti kolajni (2000, 2008).

Preden so mu poškodbe preprečile vadbo na vseh orodjih in se je specializiral le za drog, je zmage na svetovnih pokalih osvajal tudi na bradlji. Skupno je na obeh orodjih zbral 32 zmag (od tega 28 na drogu), vštevši zmago na finalu dveh sezon 2001 in 2002. Zbral je več kot 50 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala.

Pegan znan po peganu

Nastopa na olimpijskih igrah ni dočakal, saj pravila Mednarodne gimnastične zveze (FIG) niso naklonjena specialistom po orodjih. V zgodovino športne gimnastike se je zapisal tudi z dvema posebnima prvinama; tako na bradlji kot na drogu je namreč izvajal svojo prvino - pegana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.