Šport
48 ogledov

Peking dobil le štiri glasove več

Peking, ZOI 2022 EPA
Glavno mesto Kitajske je z navdušenjem pozdravilo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bodo zimske olimpijske igre leta 2022 v Pekingu.

Kitajska je bila očitno dobro pripravljena na zasedanje Moka v Kuala Lumpurju. O že vnaprej pripravljenih slavjih poročajo tudi iz drugih kitajskih mest, novinar francoske tiskovne agencije AFP pa piše, da so priprave na odločitev delegatov Moka potekale že nekaj dni prej.

Vseeno je Peking slavil z zelo majhno razliko. Od 85 delegatov - dvajset jih je manjkalo, med njimi tudi predsednik Fifa Sepp Blater - jih je 44 glasovalo za kitajsko glavno mesto, 40 za kazahstanski Almaty, ena glasovnica pa je bila neveljavna.

Kljub veselju ob dodelitvi iger, je eden najbolj znanih kitajskih športnikov, košarkar Yao Ming, ki je bil promotor kandidature, po izvolitvi priznal, da Kitajsko do 2022 čaka še ogromno dela. "Pred nami je še dolga pot, a prepričan sem, da bo svet leta 2022 videl Kitajsko v najlepši luči," je dejal 229 centimetrov visoki košarkar.

Predsednik Mok Thomas Bach je odločitev delegatov pospremil z besedami: "Veselim se iger v Pekingu, ki bodo zagotovo velika spodbuda 1,3 milijardnemu narodu, da se prične ukvarjati tudi z zimskimi športi."

Igre 2022, katerim so se v zadnjih mesecih zaradi nasprotovanja javnosti in visokih finančnih stroškov odpovedali Oslo, München, Stockholm, Krakov in Lvov, bodo zagotovo nekaj posebnega. Če ne zaradi drugega, bodo izstopale po velikih oddaljenostih. V Pekingu bo otvoritvena slovesnost ter športi na ledu (umetnostno drsanje, short track, hokej, curling, hitrostno drsanje). V severno-zahodni provinci Yanquing bodo alpsko smučanje, bob, sankanje in skeleton, v Zhangjiakou pa smučarski teki, smučarski skoki, biatlon, smučanje prostega sloga in deskanje.

Zhangjiakou je od Pekinga oddaljen 194 kilometrov oziroma dve uri in 45 minut vožnje z avtomobilom. Yanquing je na poti do tja, vseeno pa je od Pekinga stran 88 kilometrov ali poldrugo uro vožnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.