Šport
24 ogledov

Prevc potrebuje 48,1 točke na tekmo

peter prevc gregor schlierenzauer EPA
Peter Prevc bo imel na zadnjih osmih tekmah sezone lepo priložnost, da preseže dva zgodovinska dosežka legendarnega Gregorja Schlierenzauerja.

O izjemnih uspehih Petra Prevca je bilo v zadnjih mesecih prelitega ogromno črnila, a slovenski skakalni as še naprej piše zgodovino tega športa. Po nekoliko slabših predstavah na Finskem, kjer se na treh tekmah ni uspel uvrstiti na stopničke, se bodo skakalci preselil v Almaty, kjer bosta na sporedu dve tekmi za svetovni pokal. 

Prevc ima v skupnem seštevku 559 točk prednosti pred Severinom Freundom, kar pomeni, da si lahko v Kazahstanu že zagotovi veliki kristalni globus. Za ta podvig bi moral na prihajajočih dveh tekmah osvojiti 41 točk več od Freunda.

Prevc je v letošnji osvojil novoletno turnejo in naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih. Skupne zmage in prvega velikega kristalnega globusa za Slovenijo po Primožu Peterki mu ne more preprečiti nihče, najbolje pa mu kaže tudi v posebnem seštevku poletov.

Osem tekem, 16 skokov, 385 točk

Prevc pa bo imel na zadnjih osmih tekmah priložnost za še dva zgodovinska mejnika, in sicer se je po številu zmag in osvojenih točkah močno približal rekorderju Gregorju Schlierenzauerju.

Avstrijski šampion je v sezoni 2008/2009 nanizal 13 zmag in osvojil 2082 točk. Postal je prvi (in obenem edini!) smučarski skakalec, ki je presegel magično mejo dveh tisočakov. A njegov dosežek je letos v veliki nevarnosti, glavni razlog za to pa je kdo drug kot slovenski orel.

Prevc ima na svojem računu 11 zmag in 1698 točk. Razlika med njim in Schlierenzauerjem znaša natanko 385 točk. Do konca sezone je še osem tekem, kar pomeni, da bi moral Prevc v povprečju osvojiti dobrih 48 točk (48,125) na tekmo, če bi želel dohiteti Avstrijca.

Prevcu bi torej za rekord zadostovalo že osem četrtih mest (50 točk), z morebitno novo uvrstitvijo na stopničke pa bi se njegove možnosti krepko povečale.

Po točkovanju, ki je v veljavi od sezone 1993/1994, zmagovalec prejme 100, drugi 80, tretji 60, četrti 50 in peti 45 točk. Deseto mesto je vredno 26, 15. pa 16 točk.

Ne glede na to, ali bo Prevcu uspelo ponoviti dosežek Avstrijca, že zdaj težko najdemo presežnike, ki bi opisali eno najboljših sezon v zgodovini slovenskega športa.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:32 26.februar 2016.

    V Deželi regratovih lučk je to najpomembnejša zadeva za rešitev vseh problemov .

  • Avatar olor
    olor 23:55 25.februar 2016.

    Petru bo uspelo, držimo pesti.

  • smejka 20:01 25.februar 2016.

    Prosim, da ne izvajate nepotrebnega pritiska na Petra Prevca in druge fante.Naj v miru opravijo svoje delo.Bomo prav tako veseli, če boste pisali pozitivne zgodbe o njih, lahko tudi iz otroških dni.Močno pa lahko izvajate pritisk na naše politike, ...prikaži več, morda dosežejo tudi oni kakšen rekord - upam, da pozitiven.