Šport
22 ogledov

Že v nedeljo z velikim globusom?

peter prevc EPA
Zna se zgoditi, da bodo slovenski ljubitelji smučarskih skokov že v nedeljo imeli veliko razlogov za veselje.

Pred smučarskimi skakalci je v letošnji sezoni še osem posamičnih preizkušenj. Ta konec tedna se bo skakalna karavana svetovnega pokala prvič preselila v Kazahstan, kjer se bo merila na za večino novi napravi v Almatyju. Tam bosta na sporedu dve tekmi, po ena v soboto in nedeljo.

Teden dni kasneje bodo skakalci obiskali poljsko Wislo, tudi tam bosta na sporedu dve tekmi, tako kot nekaj dni kasneje v nemškem Neustadtu. Zaključek sezone se bo med 18. in 20. marcem tradicionalno odvil na letalnici v Planici, kjer bo poleg dveh posamičnih tekem na sporedu tudi ena ekipna.

Se bo Janusova napoved uresničila?

Peter Prevc ima v skupnem seštevku svetovnega pokala kar 559 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Severinom Freundom, čeprav se slovenski as na zadnjih treh tekmah na Finskem (dve v Lahtiju in ena v Kuopiu) ni uspel prebiti na stopničke. 

V kolikor bo Prevc po dveh tekmah v Almatyju prednost pred Freundom povečal za dodatnih 41 točk, bo že pred koncem februarja postal uradni zmagovalec letošnjega svetovnega pokala. To je bil tudi cilj, ki ga je glavni trener Goran Janus v pogovoru za Ekipo24 obelodanil pred dobrim mesecem dni, ko je Prevčeva prednost znašala še manj kot 300 točk.

Še nekaj drugih ciljev

Poleg velikega kristalnega globusa ima Prevc v letošnji sezoni še nekaj ciljev. Na računu ima zaenkrat 1698 točk ob enajstih zmagah.

Do rekordov Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/09 mu manjka(ta) še 385 točk in dve zmagi. Gotovo dosežek, ki ga je Prevc na zadnjih osmih tekmah, vključno s poleti v Planici, sposoben doseči in preseči.

Prevc vodi tudi v skupnem seštevku poletov, kjer ima po treh posamičnih tekmah 250 točk iz Vikersunda, pred tem je osvojil tudi naslov svetovnega prvaka na letalnici na Kulmu.

Poleg velikega bi 23-letnik iz Dolenje vasi tako lahko odnesel tudi mali kristalni globus in popravil zgodovinske mejnike smučarskih skokov. Sanjska sezona ... 

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 13:52 25.februar 2016.

    Jaz pa Popi.Lepo , da sva se spoznala.

  • bozo666 13:01 25.februar 2016.

    kreten

  • marabunta 10:49 25.februar 2016.

    držimo pesti, da mu uspe v vseh pogledih