Šport
371 ogledov

Prevc: Življenje športnika je dolgočasno

Peter Prevc Bischofshofen EPA
Peter Prevc je v daljnem v Kazahstanu, na novem prizorišču svetovnega pokala v smučarskih skokih v Almatyju, spisal del svetovne zgodovine svojega športa.

Šest tekem pred koncem sezone, ki se bo sklenila marca na razprodanem finalu v Planici, je Peter Prevc že osvojil veliki kristalni globus, ki se mu je lani za las izmuznil prav v dolini pod Poncami.

Skupno zmago je dosegel z dvema zaporednima slavjema ter 13. zmago v sezoni, s čimer je izenačil rekord Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja iz sezone 2008/2009. Avstrijec je tedaj zbral 2083 točk, kot prvi v tem športu, ki je presegel magično dvatisočico. Prevc je šest tekem pred koncem sezone blizu temu cilju, saj ima že 1898 točk in je drugi vseh časov.

Po številu prvih mest v eni sezoni je že v soboto prehitel Poljaka Adama Malysza in Nemca Martina Schmitta, s katerima je delil tretje mesto, ter se izenačil s Fincem Jannejem Ahonenom, ki je 12 zmag nanizal v sezoni 2004/05.

Dan pozneje pa je stopil še stopničko višje in kot drugi Slovenec končal sezono z velikim kristalnim globusom v skokih. Pred njim je to uspelo Primožu Peterki v letih 1997 in 1998.

V sezoni, v kateri ni olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev na manjših napravah, si je na prestižni turneji štirih skakalnic priboril zlatega orla. Do popolnega uspeha ga loči le še marčevski finale v Planici, kjer si lahko pribori še mali globus za slavje v poletih. Svetovni prvak na Kulmu v Avstriji je januarja že postal.

V družini štirje državni prvaki

Poleg 23-letnega Petra Prevca je v svetovnem pokalu uspešen tudi njegov 16-letni brat Domen Prevc. Družino očeta Božidarja in mame Julijane zaokrožujejo še dve hčerki Nika (10 let) in Ema (6) ter trije sinovi, poleg Petra in Domna še Cene (20). 

Razen najmlajše so bili vsi že državni prvaki v smučarskih skokih v svojih kategorijah, Peter in Domen pa sta kot prva brata osvojila prvo in drugo mesto v svetovnem pokalu (Engelberg, 19. decembra 2015).

"Hotel, skakalnica, hotel, telovadnica"

"Ja kaj, pa naj povem, življenje športnika je dokaj dolgočasno. Hotel, skakalnica, hotel, vmes pa telovadnica," je delavni dan na vprašanje novinarke o prostem času kratko povzel Peter Prevc, ki mu slava in velika prepoznavnost v domovini ni stopila v glavo. 

"S tem se pač moram sprijazniti. Na začetku mi mogoče ni bilo všeč, ampak brez tega ne gre," potrpežljivo odgovarja na vprašanja in pri tem včasih ne pozabi reči tudi, da mora kot po tekočem traku odgovarjati na vedno znova podobna vprašanja pripadnikov sedme sile.

Veliko raje tekmuje in ga tudi na treninge po besedah staršev ni bilo treba nikoli priganjati. "Peter Prevc je zadovoljen le z absolutno perfekcijo," je ocenil njegov reprezentančni kolega Jurij Tepeš, Norvežan Anders Jacobsen, ki je že zmagal na novoletni turneji, pa je dodal: "Potrebuje le sekundo, da se postavi v optimalni položaj za polet."

Oče treniral tek

Peter Prevc Almaty | Avtor: EPA EPA
Njegov oče je treniral smučarski tek, Peter Prevc pa je začel svojo pot na Bregarci, Bloudkovi skakalnici v domači Dolenji vasi. Starša sta mu v številni družini privzgojila poštenost, delavne navade, vztrajnost in ustvarjalnost ter ga pustila početi tisto, kar ima najraje. V smučarskih skokih ga je v svetovni vrh pripeljal trener Jani Grilc, ki je z njim od njegovega štirinajstega leta. Ter številni drugi, ki se jim ni pozabil zahvaliti po prvem uspehu v letošnjem letu.

"Nisem bil le jaz tisti, ki sem dobil novoletno turnejo, za mano je stal cel kup ljudi. Za vsakega člana moje ekipe, tudi tiste, ki so zadaj in v javnosti manj poznani, smo pripravili posebne tridimenzionalne printe pomanjšanih orlov in replike medalje," je presenečenje predstavil 16. februarja na novinarski konferenci po vrnitvi iz norveškega Vikersunda, kjer so Slovenci zmagali na vseh treh tekmah.

Prvi čez četrt kilometra

Od leta 2013 zbira 20. septembra 1992 rojeni trikratni zaporedni slovenski športnik leta odličja na velikih tekmovanjih, prvega mesta na pomembni tekmi pa pred letošnjim letom razen v poletih še ni osvojil. Imel je že dve olimpijski kolajni iz Sočija, srebro in bron, tri kolajne s svetovnih prvenstev, srebro in dva brona, bron s svetovnega prvenstva v poletih, dve drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala ter dva mala kristalna globusa za skupni zmagi v poletih (2014 in 2015).

Bil je prvi skakalec, ki je preletel 250 m, 14. februarja 2015 je zmagal na poletih v norveškem Vikersundu. V drugi seriji je pristal pri četrt kilometra ter postal drugi slovenski svetovni rekorder v skokih po Jožetu Šlibarju, ki je 24. februarja 1961 v nemškem Oberstdorfu skočil 141 metrov.

Peter Prevc | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:17 29.februar 2016.

    Res sem proti temu , da se novinarji vtikajo v družinsko življenje , vendar me pa veliko matra vprašanje ,zakaj Cene ne skače ! To bi rad vedel .

  • Žurnalček 16:15 29.februar 2016.

    Američani bi temule rekli , da je naredil trojni trojček ! No mi pa hočemo petorčka in bomo petorčka tudi dobili !