Šport
57 ogledov

Ima ga le osem držav

Severin Freund EPA
Peter Prevc je po dveh zmagah v Almatyju postal 23. skakalec z velikim kristalnim globusom.

Veliki kristalni globus za zmago v skupni razvrstitvi svetovnega pokala podeljujejo od leta 1980. Kot prvi je najbolj cenjeno lovoriko v svetu smučarskih skokov v svoje roke dobil Avstrijec Hubert Neuper.

Peter Prevc je po dveh dominantnih zmagah v Kazahstanu postal 23. skakalec z omenjeno lovoriko, ob tem pa se mu nasmiha še nekaj zgodovinskih mejnikov.

Dva s štirimi, eden s tremi

Štirikrat je veliki globus osvojil Poljak Adam Malysz, ki je tudi edini, ki je skupni seštevek osvojil trikrat zapored (med letoma 2001 in 2003). Štirikrat je slavil tudi kontroverzni Finec Matti Nykänen, svoje naslove si je prislužil v osemdesetih letih.

Trikrat je veliki kristalni globus osvojil Avstrijec Andreas Goldberger. Po dvakrat so ga dobili njegovi rojaki Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer in Armin Kogler ter Nemec Martin Schmitt, Finec Janne Ahonen in Slovenec Primož Peterka.

Avstrijci najuspešnejši

Od skupno 37 velikih globusov jih je kar enajst končalo v rokah Avstrijcev, osem pa jih je romalo na Finsko. Poljaki so slavili petkrat, Nemci štirikrat, Norvežani in Slovenci pa po trikrat. Po en globus imajo Švedska, Češka in Švica.

Zato je Peter Prevc edini med omenjenimi mojstri smučarskih skokov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, naslov svetovnega prvaka v poletih in skupno zmago na novoletni turneji.

Komentarjev 2
  • zdrej 10:07 29.februar 2016.

    + občasno Avstralija

  • Avatar skeptik
    skeptik 09:58 29.februar 2016.

    Peter je CAR!!! Vseeno pa je naslov malce napihnjen. Koliko držav sploh sodeluje v tem športu? To je tako kot svetovni pokal v alpskem smučanju, pa ni nikjer treh celin in sodelujejo samo alpske države + del Amerike