Šport
26 ogledov

Dolenja vas kuje načrte za šampiona

sport 03.03.13, Peter Prevc, sprejem sportnika v domaci vasi, Dolenja vas, skaka Anže Petkovšek
Uspehi Petra Prevca so močno povezali njegovo domačo Dolenjo vas, v kateri spremljajo vse dosežke slavnega sovaščana in se jih veselijo. Spominjajo se, kako je Peter na domači skakalnici opravil prve skoke in kujejo načrte, kako bodo proslavili letošnjo izjemno uspešno sezono.

V Dolenji vasi so bili že dlje časa prepričani, da bo letošnji veliki kristalni globus v svetovnem pokalu pripadel njihovemu sovaščanu Petru Prevcu.

Vendar je kanček negotovosti še ostajal, saj bi njihovega aduta lahko doletela kakšna poškodba.

Sedaj dvoma ni več. "Petrovi rezultati so izjemni presežki," je v pogovoru za STA poudaril predsednik Krajevne skupnosti Dolenja vas Jernej Bešter.

"Čeprav smo prebivalci Dolenje vasi bolj zadržani ljudje, tako kot je tudi Peter, pa smo nanj vsi dejansko zelo ponosni," je dejal.

Večina vaščanov tekme smučarskih skokov spremlja v krogu svojih družin. Spontano pa se nekateri vseeno zberejo v gostinskem lokalu, kjer na velikem zaslonu prenašajo vse tekme in navijajo, kot pravijo, za vse Prevce. Poleg Petra še za njegova brata Domna in Ceneta ter sestro Niko, ki so tudi uspešni skakalci.

Tema številnih pogovorov

Peter je tema številnih pogovorov in njegovi uspehi so povezali krajane. V čim večjem številu skušajo svojega sovaščana spodbujati tudi na prizoriščih posameznih tekem. Zaradi službenih obveznosti ga sicer v živo pogosto ne morejo spremljati. "Smo pa z njim v navezi prek telefona in facebooka," pojasnjuje Bešter.

Najožja navijaška skupina potuje tudi v bolj oddaljene kraje, veliko krajanov pa se že pripravlja na ogled tekem ob zaključku sezone v Planici. Kot je povedal Bešter, bosta šla v Planico najmanj dva avtobusa navijačev iz Dolenje vasi, ki šteje sicer okoli 500 prebivalcev.

Peter Prevc Dolenja vas olimpijska vas znak tabla | Avtor: Facebook Facebook
Za Petra v domači vasi pripravljajo tudi poseben sprejem po koncu sezone, kjer se mu bodo zahvalili za vse trenutke veselja, ki jim jih prinaša. Kako se bo tedaj imenovala Dolenja vas, ki se je v času Petrovih uspehov v Sočiju pred dvema letoma preimenovala v Olimpijsko vas, pa Bešter še ne izda.

Pomaga tudi občina

Precejšnji del stroškov sprejema bo tudi tokrat pokrila Občina Železniki. "Smo zelo veseli, da je Peter iz naše občine in da je tako uspešen. Je pravi navdih," izpostavlja župan Anton Luznar, ki si bo tudi sam najverjetneje v živo ogledal vsaj eno od zaključnih tekem v Planici.

Kot pojasnjuje, so Petra že osem ali devet let zaporedoma razglasili za najboljšega športnika občine. S tem mu vsako leto izkažejo priznanje. Dopolnijo ga tudi s kakšnim simboličnim darilom. Letos si želijo nagraditi še ostale uspešne skakalce družine Prevc.

Peter je za prepoznavnost območja naredil toliko, da se v Železnikih radi pošalijo, da so Občina Železniki ob Dolenji vasi. "Pred leti smo bili znani po poplavah, sedaj pa smo vse bolj prepoznani in vse večkrat omenjeni v javnosti v zvezi s Petrom," je zadovoljen župan.

V dobrem in slabem

V Dolenji vasi še vedno, ko jim to dopuščajo vremenske razmere, pripravljajo tekmovanja v skokih na 20-metrski skakalnici, poimenovani Bregarca, ki so jo domačini leta 1953 naredili po načrtih inženirja Staneta Bloudka. Na njej je svoje prve skoke opravil tudi Peter, vendar so kmalu odkrili njegov talent in ga povabili v kranjski klub.

Uspehi Petra v skakalne klube po Sloveniji privabljajo vse več mladih. Otroci se nad Petrom še posebej navdušujejo in so njegovi najbolj hvaležni navijači. Pa tudi Peter jim je zelo naklonjen, pravi Bešter, ki se spominja, kako lepo je lani s svojim obiskom presenetil otroke v enem izmed vrtcev.

Kljub velikim uspehom v letošnji sezoni Petru izzivov tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo, je prepričan Bešter: "Fant je še mlad in je velik športnik po duši. Zagotovo bo treniral še naprej in vedno našel kakšen nov izziv, recimo, da bi postal olimpijski prvak."

"Če pa se mu morda kdaj zgodi nihaj v formi, saj je življenje sestavljeno iz vzponov in padcev, pa ga moramo tedaj še bolj podpreti, saj je prav v takšnem trenutku podpora najpomembnejša," je še izpostavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.