Šport
29 ogledov

Prevc ima veliki kristalni globus!

Peter Prevc
1/7
EPA
Peter Prevc si je že zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu. Hkrati je izenačil rekord po številu zmag v eni sezoni.

Peter Prevc je imel pred zadnjimi sedmimi tekmami sezone 599 točk naskoka pred drugouvrščenim v skupnem seštevku Severinom Freundom. Na drugi tekmi v Almatyju mu je tako za veliki kristalni globus zadoščala že ena točka več od branilca naslova. Če bi bila razlika pred zadnjimi šestimi preizkušnjami 600 točk, bi namreč slovenski as osvojil najprestižnejšo lovoriko, saj ga Nemec ne bi mogel prehiteti zaradi manjšega števila zmag. V minuli sezoni sta imela oba tekmeca enako število točk, a je Freund slavil ravno zaradi tega, ker je vknjižil več prvih mest.

Prevc je bil sicer znova prepričljiv že v kvalifikacijski seriji, z daljavo 140 metrov je bil najdaljši. Skočil je sicer z mesto nižjega zaleta. Tudi tekma se je začela dokaj dobro za slovenski tabor, po nastopu Andraža Pograjca s številko 13 je bil prvi Anže Semenič, drugi Tomaž Naglič, Pograjc pa je zasedel peto mesto. Kasneje je slovenska trojica hitro drsela po lestvici navzdol.

Kot prvi si je od Slovencev drugo serijo priskakal Jaka Hvala (128 metrov), s številko 37 pa je nato Jurij Tepeš prevzel vodstvo (132,5). Kranjec je ob svojem skoku (132) zaostal tik za rojakom, ki je do številke 42 padel na tretje mesto.

Tik pred skokom Prevca je Freund prevzel vodstvo pred Stefanom Kraftom, a slovenski orel je bil še enkrat daljši od celotne konkurence. V drugo serijo se je podal s prednostjo 5,6 točke. Tepeš je bil po prvem skoku 15., Kranjec 17., Hvala pa 30.

Ob koncu druge serije so skakalci blesteli eden za drugim, Freund pa je poletel 141,5 metra daleč. A Slovenec je sprejel z izziv, z nižjega zaletišča pa je skočil le dva metra in pol manj, kar je zadoščalo za 13. zmago v sezoni in tudi za veliki kristalni globus. Prevc je postal po Primožu Peterki drugi Slovenec s tem dosežkom.

"To je najlepši dan v mojem življenju. Zdaj bom skakal sproščeno," je v izjavi po tekmi dejal zmagovalec 18 tekem v svetovnem pokalu. Kranjec je tekmo končal kot 15., Tepeš je bil 17., Hvala pa 24.

Smučarski skoki (M), Almaty, druga tekma:

Komentarjev 2
  • maresem 15:07 28.februar 2016.

    Bravo Pero mišica :-)

  • Emir Xyzt 14:54 28.februar 2016.

    čestitke, itak je najboljši. Kaj pa zdaj ... Da mu le izpolnijo vse pogodbene obveznosti