Šport
25 ogledov

Peter prvi, Domen peti

Peter Prevc
1/8
EPA
V Engelbergu je potekala druga tekma, še drugič v dveh dneh pa je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopil Peter Prevc. Njegov mlajši brat Domen je bil tokrat peti.

Po fantastičnem uspehu bratov Prevc, v soboto je Peter slavil svojo osmo zmago v svetovnem pokalu pred bratom Domnom, so bila tudi pred drugo tekmo v Engelbergu pričakovanja slovenskih ljubiteljev skokov zelo visoka. In izbranci Gorana Janusa znova niso razočarali.

Od Slovencev si je tokrat kot prvi finalni nastop zagotovil Robert Kranjec, manj uspešno pa sta nato v prvi seriji skočila Jurij Tepeš in Anže Lanišek, ki sta ostala brez drugega poizkusa. Od Slovencev je bil naslednji na vrsti Domen Prevc. Mladi skakalec je še enkrat odlično skočil, pristal pri 137 metrih in prevzel vodstvo.

A tudi za Domnom so skakali razpoloženi skakalci, prehiteli so ga Richard Freitag ter Norvežana Johann Andre Forfang in Keneth Gangnes. Sledil je nekoliko slabši nastop Severina Freunda, na vrhu pa je ostal le še Peter Prevc. Vodilni skakalec v skupni razvrstitvi je bil znova korak pred vsemi, s 138,5 metra pa si je priskakal lepo vodstvo. Pred Gangnesom je imel pred drugo serijo 6,3 točke velik naskok.

V finalu je odlično skočil šesti po prvi seriji Michael Hayböck in zanesljivo prevzel vodstvo. Za Avstrijcem je kot prvi zaostal Domen Prevc, Freitag pa je celo padel in zdrsel navzdol po lestvici. Forfang se je uvrstil pred mlajšega od bratov Prevc, enako pa tudi Gangnes. A Hayböck ni mogel ogroziti Petra Prevca. Ta je v zadnjem skoku dneva poletel kar do 142 metrov in za skoraj 20 točk ugnal celotno konkurenco. Kranjec je tekmo končal kot 21.

Prevc se je pred novoletno turnejo še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, z deveto posamično zmago v svetovnem pokalu pa je izenačil dosežek Primoža Ulage v tem tekmovanju. Primož Peterka jih ima 15. "Težko je skočiti bolje kot sem danes. Vem, da javnost zdaj pričakuje, da bom na vrhu tudi na tekmah novoletne turneje, a treba je iti korak za korakom. Vsaka tekma je zgodba zase," je dejal skakalec v rumeni majici.

"Odličen vikend je za nami, vse čestitke Petru za dvojno zmago, pa tudi Domnu za drugo in peto mesto. Tekma je bila težka, zelo močan veter je pihal v hrbet in se ni smelo delati niti manjših, kaj šele večjih napak, saj je skakalnica zelo posebna in zahteva natančen odriv. Domen je v obeh serijah naredil napako, v drugi malo večjo, a vseeno dosegel odlično peto mesto. Čestitke tudi Kranjcu za 21. mesto," pa je menil trener Janus in povabil gledalce v sredo v Planico, kjer se bo ob 17. uri začelo državno prvenstvo, kjer pa bo moč videti trenutno najboljše skakalce zime.

Peter Prevc je do zdaj zbral 564 točk in ima pred drugouvrščenim Freundom (399) zdaj že 165 točk prednosti, tretji je Gangnes (370 točk). Domen Prevc je skupno osmi (211).

Komentarjev 1
  • blueone 17:10 20.december 2015.

    Čestitke Peter!