Šport
153 ogledov

Peterka: Pritekla je tudi kakšna solzica

Planica 2016 Saša Despot
Dvakratni dobitnik velikega kristalnega globusa Primož Peterka je navdušen nad dominantnostjo Petra Prevca in učinkom reprezentance pod vodstvom Gorana Janusa. Verjame tudi v lepo prihodnost, v zadnjem času pa se je spomnil tudi svojih uspehov.

Slovenijo je v tej sezoni po zaslugi Petra Prevca zajela velika skakalna evforija. Ta je zanesljivo osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku, hkrati pa je podrl tudi nekaj rekordov. Zabeležil je 14 zmag v tej sezoni, z 2123 točkami pa je že dvignil tudi mejo po številku točk v eni zimi. Najstarejši od bratov Prevc je med sezono sicer skromno izjavil, da mu še precej manjka do Primoža Peterke, ki je najbolši skakalec zime postal v sezonah 1996/97 in 1997/98.

"Pri prvem velikem globusu je bilo evforije nekoliko več, pri drugem že manj. V Planici je bilo ogromno, ogromno navijačev. Res ogromno. Imam kar nekaj lepih spominov. V bistvu sem se na vse skupaj zdaj spomnil na račun Petra Prevca. Zdaj, ko si je on priboril veliki globus, sem videl neke posnetke izpred dvajsetih let. Tudi kakšna solzica je pritekla. Fajn," je dejal Peterka.

Ta je navdušen nad predstavami, ki so jih v tej sezoni pokazali Prevc in kolegi: "Odkar je reprezentanco prevzel Goran Janus, vsako leto pravimo, da bi bilo dobro, če bi bilo naslednje leto vsaj podobno. A vsako leto nas presenetijo, saj naredijo še korak naprej. Peter zdaj dominira v svetovnem pokalu. To je reč, ki je pravzaprav neverjetna za tako majhno državo. Po drugi strani pa ... Poglejte Planico! Takšnega centra in takšnih pogojev nima nihče drug na svetu."

Prihodnost bo tako svetla tudi v naslednjih sezonah? "Da, vsekakor. Pogoji za delo z mladimi so trenutno v Sloveniji odlični. Takšnih drugje v Evropi in na svetu ne vidim. Poznam tudi mlade skakalce, stoodstotno je pred nami lepa prihodnost," je prepričan Peterka, ki se je velikokrat pomeril tudi z Noriakijem Kasaijem. Ta je v Planici nastopil na svoji 500. tekmi, drugi po številu nastopov je Janne Ahonen, ki jih je zbral 399.

"Nič kaj pametnega ne bom povedal. To je rekord, ki ga ne bo nihče podrl. Malce v hecu malce zares je bil Kasai že takrat star, ko sem jaz prišel zraven. On še skače, jaz sem pa že nehal. Vsa čast mu. Kar dela za popularnost smučarskih skokov je neverjetno. Publika v Planici, ki je sicer znana kot fer in nagradi z aplavzom vsak dolg polet, navija za Slovenca in Kasaija, to jasno kaže na to, kako je on pomemben za ta šport," je ob dosežku nekdanjega tekmeca dejal Peterka in dodal: "Nikakor si ne morem zamisliti, da bi skakal v njegovih letih."

Skakalec, ki je v svetovnem pokalu zabeležil 15 zmag, je trenutno sicer pomočnik trenerja v ženski reprezentanci: "S puncami je lepo delati. V tem uživam, punce so pridne, delovne." Zaščitni znak slovenskih skakalk je tudi sproščenost. "Trudimo se. Sproščenost je pomembna. Na leto preživimo toliko in toliko dni skupaj, včasih je treba momotonost tudi nekoliko razbiti. Včasih tudi na prisiljen način, ampak stojim za tem, da sproščenost in malce smeha mora biti prisotnega. Skoki so sicer zelo resna stvar, ampak sproščenost je tudi potrebna na trenutke."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.