Šport
13 ogledov

Petra: Če bi bilo še 10 dodatnih metrov ...

Petra Majdič je bila na Švedskem počasnejša le od Virpi Kuitunen, a vseeno ni ra Žurnal24 main
Petra Majdič je v Stockholmu doživela svoj prvi letošnji poraz v klasičnem sprintu. Tako kot v kvalifikacijah je bila tudi v finalnem sprintu od nje boljša le Finka Virpi Kuitunen.
 

Stockholm, klasični sprint (Ž)

1. V. Kuitunen (FIN)
2. P. Majdič (SLO)

3. M. Nacumi (JAP)
19. K. Višnar (SLO)
37. V. Fabjan (SLO)

Zmagovalka četrte letošnje preizkušnje v klasičnem sprintu je Finka Virpi Kuitunen , ki je do zmage prišla s tremi prepričljivimi finalnimi nastopi, najhitrejša pa je bila tudi v kvalifikacijah. Še največ preglavic ji je v zaključnem sprintu povzročala slovenska smučarska tekačica Petra Majdič , ki se je z drugim časom uvrstila v finale najboljše trideseterice na tekmi svetovnega pokala v Stockholmu, v finalu pa nato osvojila drugo mesto. Tretja je bila Japonka Madoka Nacumi . V četrtfinale je z 20. časom kvalifikacij napredovala tudi Katja Višnar , ki je tekmo končala na 19. mestu in s tem dosegla svojo najboljšo uvrstitev v klasičnem sprintu svetovnega pokala, svetovna prvakinja do 23 let Vesna Fabjan pa je s 37. časom ostala brez finala.

 
 

Tako pač je: včasih zmagaš, včasih si drugi. Vsekakor sem izredno zadovoljna.

Petra Majdič

 
Majdičeva se je na tekmo v Stockholm odpravila z lepo popotnico, saj je lani na "grajskem dvorišču" zmagala. Tokrat proga v okolici kraljeve palače ni bila tako kakovostno pripravljena, tekmovalce in tekmovalke je pričakal umazan in težek sneg, iz katerega je gledalo tudi kamenje. Kljub temu je bila proga nadvse podobna tisti iz lanskega leta, na kateri je slavila Majdičeva, leta 2002 pa bila druga: tekmovalce je v samem zaključku čakal približno 150 metrov dolg finiš navkreber, kar je bilo Majdičevi znova pisano na kožo. Majdičeva je sicer tudi tokrat nastopila odlično. V četrtfinalnem teku je takoj po startu z zunanje proge prešla na notranjo in povedla. Z zmago se je zanesljivo uvrstila v polfinale, prav tako pa tudi obe njeni zasledovalki, Nemka Claudia Nystad in Norvežanka Astrid Jacobsen , ki sta četrtfinalni sprint končali kot druga in tretja v Petrini skupini. Iz prve polfinalne skupine se je v zadnji sprinterski boj s prepričljivo zmago uvrstila Kuitunenova, v drugi skupini pa je Majdičeva ponovila taktiko iz polfinala in se podobno zanesljivo kot Kuitunenova uvrstila v finale. Z nekaj sreče se je v finale uvrstila tudi Jacobsenova, ki je tudi četrtfinalni sprint končala kot tretja in se po času prebila naprej.


Virpi Kuitunen je bila v zaključku sprinta premočna za Petro Majdič. © Action Images

 
V finalu Slovenka prvič ni dobila skrajno desne proge, ki je bila po zgledu atletskih stez pomaknjena najbolj naprej. Tam je bila Kuitunenova, ki je v polfinalu dosegla hitrejši čas. Finka je to s pridom izkoristila in se že pred prvim zavojem prebila pred Majdičevo in druge zasledovalke. Kuitunenova je vodstvo vseskozi držala v rokah in nogah, na zadnji ravnini pred zaključno vzpetino pa ji je lahko sledila zgolj Majdičeva. Slovenska tekačica je tu še napadala, a je bil njen napad odbit, tako da je odločitev padla v zadnjih 150 metrih. Tam je bila Finka izjemno močna, Majdičeva pa se je morala zadovoljiti z drugim mestom. "Joj, če bi bilo še deset dodatnih metrov do cilja, bi bila morda spredaj. Ampak tako pač je, včasih zmagaš, včasih si drugi. Vsekakor sem izredno zadovoljna, tukaj na tej progi se res dobro počutim. Sneg sicer ni bil kakovosten, te zadnje zime so preprosto pretople. Kakorkoli, zadnji vzpon v finiš mi leži in res škoda, da ni bila proga še malo daljša," je po drugem mestu dejala Majdičeva, ki je zdaj prevzela vodstvo v posebni razvrstitvi sprinterskega pokala. "Presrečna sem, da sem zdaj vodilna. Kot kaže, Jacobsenova tokrat ni bila v najboljši formi, kar je voda na moj mlin. Do konca so še trije sprinti, tako da se bo še treba boriti," je povedala Majdičeva, ki jo že v soboto čaka nov sprint: v Lahtiju bo na sporedu prosta tehnika. "Ta mi sicer ne leži, a z malo sreče bomo spet merili čim višje," je še dodala Majdičeva.

 

Stockholm, klasični sprint (M)

1. J. A. Svartedal (NOR)
2. B. Naess (NOR)
3. E. Joensson (ŠVE)

V moški konkurenci, ki je kot že zadnjih nekaj tekem minila brez slovenskega zastopstva, je Norveška zasedla prvo in drugo mesto. Zmagovalec klasičnega sprinta je postal Jens Arne Svartedal , drugo mesto pa je osvojil njegov rojak Boerre Naess , ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Tretje mesto je pripadlo Švedu Emilu Joenssonu , ki je bil tretji tudi v kvalifikacijah. Slovenci niso nastopili. Tekači in tekačice se zdaj selijo v Lahti , kjer bosta za ženske na sporedu prosti sprint in 10-kilometrska klasična preizkušnja, nato sledi Drammen s klasičnim sprintom, Oslo s 30 km prosto ter zaključek v Bormiu s tremi tekmami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.