Šport
56 ogledov

Phelps: Ne morem več

Michael Phelps Rio 2016 EPA
Ameriški plavalec Michael Phelps je zadnjič skočil v bazen in še enkrat več osvojil zlato olimpijsko odličje.

Iz Ria se Michael Phelps vrača bogatejši za pet zlatih medalj in eno srebrno, skupaj je na OI zbral 23 zlatih kolajn, tri srebrne in dve bronasti, s čimer je najuspešnejši olimpijec vseh časov.

Phelps je v Riu zadnjič nastopil v štafeti 4 x 100 m mešano, v tretji predaji pa je opravil ključno delo. Kariero je končal v velikem slogu, tako kot si takšen šampion zasluži.

"Ko sem stopal z avtobusa in hodil proti bazenu, sem začutil, da počasi ne morem več. Zadnjič sem se ogreval, zadnjič sem si dajal gor kopalke, zadnjič sem prišel pred ljudi, predstavljal državo - bilo je noro, veliko bolje kot pred štirimi leti. Tako sem želel končati kariero. Živel sem sanje, ki sem jih uresničil. Da sem zmogel še te igre je perfekten način, da končam," je priznal 31-letnik iz Baltimora.

Prvič v Sydneyu

Ameriški superzvezdnik plavanja je na OI prvič nastopil v Sydneyju 2000 kot 15-letnik in takoj osvojil peto mesto na 200 m delfin. Kasneje se je izkazalo, da je ravno ta disciplina njegova najljubša.

Prvi kup medalj je zbral v Atenah 2005, vrhunec njegove kariere pa je bil Peking 2008. Nastopil je v osmih disciplinah in zmagal v vseh, s tem pa presegel Marka Spitza, ki je bil do iger na Kitajskem najuspešnejši plavalec iger. Phelps ni popuščal v Londonu, ko se je še naprej povečeval svojo zbirko odličij, a na koncu vseeno sporočil, da ima dovolj plavanja. Toda miru mu ni dal poraz na 200 m delfin, zato je vztrajal do Ria in osvojil naslov. "Zmage v Riu so bile češnja na vrhu torte, ki sem jo želel," pravi zvezdnik.

Da novega Phelpsa še nekaj časa ne bo, je prepričan Bob Bowman, ki je z njim kot trener sodeloval 20 let. "Ni ga. Niti ga ne iščem. Preveč poseben je. Takšen se ne pojavi niti na eno generacijo, ampak na deset."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.