Šport
11 ogledov

Planica v plusu, ostali v minusu

planica 2016 Saša Despot
Izvršilni odbor (IO) Smučarske zveze Slovenije (SZS) je obravnaval poročili o letošnjih tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih in tekih na smučeh v Planici; marčevski finale v smučarskih skokih je prinesel ne le tekmovalni uspeh slovenskih skakalcev, ampak tudi nekaj več kot pol milijona pozitivnega stanja na računu.

Okvirno finančno poročilo SZS za lansko leto je predstavil direktor SZS Joško Križan. Dejal je, da je imela zveza nekaj čez deset milijonov prihodkov, nekaj pod deset milijonov pa odhodkov in zato 360.000 evrov pozitivnega stanja pred obdavčitvijo.

Predsednik SZS Enzo Smrekar je dejal, da je večina panog pokrila del izgub tudi za nazaj in da bosta končno poročilo in revizija prinesla veliko boljše finančno stanje, kot je bilo še nedavno, "da pa SZS še ni prišla na zeleno vejo".

Ljubno brez SZS v rdečih številkah

Obravnavali so tudi poročilo o tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalk v Ljubnem, ki je brez finančnega prispevka SZS v višini 40.000 evrov ne bi mogli izvesti brez rdečih številk.

Na Ljubnem bodo sicer danes zvečer odprli spominsko sobo Bena Hvale, leta 2012 preminulega športnega novinarja, režiserja in producenta, prišel pa bo tudi vodja tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih Walter Hofer, ki mu je Hvala predajal znanje o sodobnih pristopih pri smučarskih skakalnih prenosih.

Marca je bilo v Planici ogromno ljubiteljev smučarskih skokov priče slovenskega uspeha in vrhunca, ko je Peter Prevc po rekordni zimi postal skupni zmagovalec svetovnega pokala.

Uradno 110.000 gledalcev

"Pri finalu v skokih bi izpostavil tekmovalni del, ki se bo zelo težko ponovil, zato vse čestitke fantom in vodstvu nordijskih disciplin. Bilo je enkratno. Organizacijsko smo, ne glede na to, da je bilo veliko težav in pričakovanj, uspešno izpeljali. Prvi izziv je bila povsem drugačna postavitev šotorov v novem nordijskem centru," je navedel predsednik OK v smučarskih skokih v Planici Drago Bahun.

"V naslednjih letih bomo zaradi stalnih postavitev privarčevali še kaj več denarja. Uradno je bilo 110.000 gledalcev, neuradno še mnogo več, posebej, če upoštevamo še sredo in četrtek. To je bil velik varnostni izziv, kljub temu pa letos ni bilo večjih težav in so bile vse štiri tekme izpeljane zelo dobro. Tudi finančno je prireditev uspela, imeli smo 3,1 milijona prihodkov, dobrega pol milijona nam je ostalo, del tega pa bomo namenili za pokritje izgube tekme za svetovni pokal v tekih januarja v Planici," je dodal Bahun.

Pri tekih 31 tisočakov minusa

Mednarodna smučarska zveza (FIS) je pozitivno ocenila svetovni pokal v smučarskih tekih. Tekma je prinesla 31.000 evrov minusa, ker je odbor začel z delom šele septembra lani. Po besedah predstavnikov organizatorjev gre za relativno manj zanimivo panogo in so zelo težko pridobivali velike sponzorje, iskali so predvsem donacije. Imeli so dve sprinterski tekmi, dobili so le ene televizijske pravice v višini 140.000 evrov, obenem pa so morali ves sneg zvoziti v Planico in ga plačati.

Petra Majdič je predlagala, da bi SZS drugače uredila razmerja z Zavodom Planica, "ki je bil zgrajen za potrebe nordijskega smučanja, tako pa je bilo treba za sneg plačati 55.000 evrov". Bahun je pojasnil, da se nordijski center v Planici pokriva tretjino s prireditvami, tretjino iz najema naprav za treninge, ostalo pa iz drugih komercialnih storitev, skupaj pa je letni strošek okrog milijona evrov. Predsednik SZS Enzo Smrekar je dejal, da bodo skušali "z dobro energijo in pozitivnim pristopom" rešiti tudi odprta vprašanja glede Nordijskega centra v Planici. Predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je dodal, da se je treba pogovoriti tudi z državo, "saj ji SZS daje več, kot od nje dobi".

Jasnič je opozoril, da bo ta pogovor še posebej pomemben, če bo Planica dobila kandidaturo za izvedbo svetovnega nordijskega prvenstva leta 2021. Na 50. kongresu Fis, ki bo med 6. in 10. junijem v mehiškem Cancunu, bosta poleg Planice kandidirala tudi nemški Oberstdorf in norveški Trondheim.

Večina bi odpovedala

Generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven je dejal, da bi letošnje tekmovanje večina drugih organizatorjev tekem v alpskem smučanju odpovedala, saj so imeli med drugim ogromno stroškov z odstranjevanjem snega v skupni količini 55 tisoč kubičnih metrov.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • blueone 19:14 02.junij 2016.

    Planica je slovenski ponos!

  • dragec 17:50 02.junij 2016.

    Kako zagotoviti uspešno delovanje tudi izven sezone ????