Šport
6553 ogledov

Plavalka, ki se je skoraj utopila: Pogosto padamo v nezavest

Anita Alvarez Profimedia
"Uživala sem, nato je vse postalo črno."

Na svetovnem prvenstvu v plavanju bi kaj kmalu lahko prišlo do tragedije. Ameriška sinhrona plavalka Anita Alvarez je namreč med svojim nastopom izgubila zavest in potonila na dno bazena, reševalci niso reagirali, a je v vodo skočila njena trenerka Andrea Fuentes in jo privlekla na površje.

"Nisem čutila, da se bližam robu. Pri zadnji figuri sem razmišljala le: 'Porini roko, ne odnehaj zdaj, daj vse od sebe'. V preteklosti sem že čutila, da me zmanjkuje, a tokrat sem bila povsem osredotočena na nastop. Ničesar nisem čutila, potem pa je bilo prepozno. Tako je tudi v atletiki, šele po teku začutite bolečino. Uživale sem v nastopu, nato pa je vse postalo črno," je za AS le dan po nevarnih trenutkih izjavila Alvarezova.

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

"Včasih telo silimo do skrajnih mej, zgodi pa se, da to mejo tudi prekoračimo. To se je zdaj zgodilo meni. Takšne reči se pripetijo tudi v ostalih športih. V našem se točkuje zbir harmonije ter sreče in ljudje tega ne razumejo. Nasmihamo se in smo na videz sproščene, to pa skriva dejstvo, da gre za zahteven šport. Na nekaterih treningih umiramo od napora, po koncu se ne moremo niti premakniti," je dodala Američanka.

"Ljudje si ne predstavljajo, kako pogosto padamo v nezavest. Tokrat je vse skupaj pritegnilo veliko pozornost, ker se je zgodilo na svetovnem prvenstvu, a to se plavalcem redno dogaja."

Fotografije njenega reševanja so obšle svet: "Najprej sem bila šokirana, nisem pričakovala, da bo nekaj takšnega objavljeno, vendar sem se hitro pomirila. Na to ne gledam negativno. Zdi se mi celo, da so fotografije nekako lepe. V vodi sem mirna in tiha, Andrea pa prihaja, da bi me kot superheroj rešila."

"Včasih je pod vodo najbolj mirno mesto na svetu. Ko sediš na dnu bazena v tišini. Ste breztežni in sami s seboj. Včasih potrebujem takšen trenutek. Na fotografijah vse izgleda zelo naravno, vendar je težko izvleči osebo z dna bazena, še zlasti, če se potopite tri metre globoko v navadni obleki," je svoj pogled na objavljene fotografije opisala Alvarezova.

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Na SP še namerava nastopiti: "Počivala sem celo noč in dan. Moje telo se počuti normalno. To se mi je že zgodilo, odpočiješ si in se naslednji dan vrneš v vodo. Zdravniki so me pregledali."

"Čutim, da moje telo lahko to prestane in da je vse le v glavi. To tekmovanje želim končati z dvignjeno glavo. Želim, da mi kolegi verjamejo in da nas bo to naredilo še močnejše. Zadovoljna sem z nastopom."

Anita Alvarez  Andrea Fuentes Neverjetni posnetki Šport Drama na SP: neverjetna akcija trenerke, ki je rešila življenje svoji varovanki

Oglasila se je tudi trenerka. "Anita se počuti dobro. Zdravniki so jo pregledali in vse je v redu. Bitje srca, kisik, raven sladkorja, tlak, vse je v redu. Včasih pozabimo, da se takšne reči dogajajo v športih v katerih se športniki zelo izmučijo. Maraton, kolesarstvo, kros... Vsi smo že videli prizore, ko nekateri niso prišli do cilja," je na instagramu zapisala Fuentesova.

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Anita Alvarez | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • marija6 14:08 24.junij 2022.

    ja seveda, to da je cepljena pa seveda nima veze....kenede židovski mediji?

  • matjaz664 13:01 24.junij 2022.

    Medtem ko je tekmovalka ležala na dnu bazena in jo je reševala trenerka ,so reševalci iz vode igrali igro Pokemon Go.