Šport
37 ogledov

Pod vprašajem olimpijsko zlato iz Pekinga

alex schwarzer peking 2008 EPA
Italijanskega športnika Alexa Schwarzerja so pred dnevi iključili iz tekmovanja v Londonu, saj so v njegovem vzorcu našli sledove nedovoljenih poživil. Dobtinik zlate olimpijske kolajne iz Pekinga je že oznanil konec kariere, obeta pa se mu ponoven pregled vzorca izpred štirih let

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sprožil preiskavo primera italijanskega atleta Alexa Schwazerja, pri katerem so našli sledi eritropoetina in ga izključili z olimpijskih iger v Londonu. Mok bi lahko znova preveril tudi njegove vzorce z olimpijskih iger v Pekingu, kjer je Schwazer osvojil zlato medaljo v hoji na 50 kilometrov. Neimenovana predstavnika Moka, ki sta seznanjena z omenjenim primerom, sta potrdila, da so proti Schwazerju sprožili disciplinski postopek. Italijanski olimpijski komite je ukrepal že prej – v ponedeljek so ga izključili iz ekipe, v torek pa so tudi uradno sprožili disciplinski postopek.

alex schwarzer italija tek na 50km doping london 2012 | Avtor: EPA EPA
Schwazer je uporabo dopinga priznal že v ponedeljek in sporočil, da končuje kariero. ''Naredil sem napako. Moje kariere je konec. Rajši me ne sprašujte, kako se počutim. Želel sem biti močnejši na olimpijskih igrah, a sem naredil napako. Popolnoma sam sem se odločil za to in tudi prevzemam odgovornost za svoje dejanje,'' je dejal. Zagotovil je, da je bil v Pekingu ''čist''. Pri Moku proučujejo primer in razmišljajo, ali bi njegove vzorce iz Pekinga znova preverili. V nekaterih primerih vnovičnega preverjanja starih vzorcev je Mok že odkril pet ''grešnikov''.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.