Šport
164 ogledov

Pogačar do skupne zmage v Španiji

Tadej Pogačar Epa
Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) je skupni zmagovalec dirke po Valencii.

Potem ko je Tadej Pogačar dobil tako drugo kot četrto etapo, je v peti etapi od Paterne do Valencie, ki jo je dobil Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick Step), zadržal rumeno majico vodilnega in slavil tretjič v karieri na enotedenskih dirkah. Od preostalih Slovencev je Jan Polanc, sicer moštveni kolega zmagovalca dirke po Valencii, v skupnem seštevku zasedel 14. mesto, Matej Mohorič (Bahrain - McLaren) je bil 24., Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) pa je bil na koncu 77.

Na zadnji, 98 kilometrov dolgi etapi, večjih pretresov ni bilo. Sprinterji so se, potem ko so njihova moštva ujela štiri ubežnike, udarili za zmago v središču Valencie. Največ moči je imel v sprintu glavnine Jakobsen, ki je v tesnem zaključku za prvo etapno zmago v sezoni ugnal rojaka Dylana Groenewegna (Jumbo-Visma). Tretji je bil Nemec John Degenkolb (Lotto Soudal).

Moštva z najboljšimi kolesarji v skupni razvrstitvi, med njimi tudi Pogačarjev UAE-Team Emirates, so zgolj poskrbela, da so vsi varno pripeljali v cilj. Pogačar je bil v etapi 22., dve mesti za njim je končal najboljši slovenski sprinter Mezgec, 25. je bil Polanc, 78. pa Mohorič.

Marta Bastianelli Ale BTC Ljubljana Šport Prva zmaga slovenske ekipe

Skupno zmago si je pravzaprav že dan prej z uspehom v kraljevski, četrti etapi s ciljem na Sierra de Bernii zagotovil nadarjeni 21-letni kolesar s Klanca pri Komendi. Pot do skupno tretje zmage v karieri na najvišji ravni (v letu 2019 je dobil dirki po Algarveju in Kaliforniji) pa je tlakoval že z uspehom v drugi etapi, ko je v ciljnem sprintu navkreber ugnal eno največjih imen kolesarstva ta hip, Španca Alejandra Valverdeja.

Drugi je bil v skupnem seštevku Avstralec Jack Haig (Mitchelton-Scott) z zaostankom šestih sekund, tretji pa je bil z istim časom Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Po vsem trudu, ki smo ga vložili pozimi, da se pripravimo na novo sezono, mi ta zmaga pomeni ogromno. To je res nekaj izjemnega," je sprva dejal 21-letnik. Ponudil pa je še zanimivo primerjavo pripravljenosti z začetka te sezone ter lanskim septembrom, ko je na dirki po Španiji dobil tri etape in jo zaključil na skupno tretjem mestu za zmagovalcem in rojakom Primožem Rogličem ter Valverdejem.

"Če bi moral primerjati, kako sem pripravljen, bi dejal, da dobro. Še zdaleč pa ne tako dobro, kot sem bil na Vuelti," je dodal Pogačar, ki ga v nadaljevanju tega dela sezone čaka nekaj zahtevnih spomladanskih testov.

"Dirka po Združenih arabskih emiratih je cilj konca tega meseca. Potem pa prihaja dirka Pariz-Nica, dirka po Baskiji ter seveda severne klasike," je bil kratek in jedrnat zmagovalec preizkušnje po Valencii, preden je razkril še načrte pred veliko francosko pentljo.

"Pripravljal se bom na višinskih pripravah svojega moštva, pred Tourom pa bom nastopil na kriteriju Dauphine," je še zaključil kolesar,

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice