Šport
32 ogledov

Pokljuka spet izvisela

Biatlon, Pokljuka, zasledovalna tekma Saša Despot
Italijanska Anterselva je na kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) v moldavskem Kišinjevu dobila največ glasov za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2020.

Zadnji dan 12. rednega kongresa IBU je 49 predstavnikov nacionalnih zvez izbiralo prireditelje biatlonskih prvenstev v letih 2020 in 2021. Vsi prireditelji so prikazali veliko mero inovativnosti in kreativnosti pri pripravi predstavitev, kjer je še posebej izstopal tudi nastop pokljuškega organizacijskega odbora.

Pokljuka se je potegovala za organizacijo prvenstva v obeh letih, prav tako tudi italijanski Antholz/Anterselva in češki Nove Mesto, ki pa je kandidaturo za leto 2020 umaknil v zadnjem hipu. Za leto 2020 je bil kandidat še nemški Oberhof, ruski Tjumen pa zgolj za leto 2021.

Za organizacijo prvenstva v letu 2020 so delegati izbrali tradicionalno prizorišče biatlonskega svetovnega pokala Anterselvo (30 glasov), ki je kandidirala že tretjič, za leto 2021 pa novo rusko biatlonsko prizorišče v Tjumnu (25 glasov).

Ministrica zadovoljna

Slovensko delegacijo v Kišinjevu je vodila slovenska ministrica za šolstvo znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je slovensko kandidaturo ocenila kot odlično. "Pokljuška organizacijska ekipa se je izkazala in se zavzeto ter srčno pripravila na kandidaturo. V predstavitvah so bile poudarjene poleg prednosti Slovenije tudi vrednote športa in zgleda mladim, v katere trdno verjamemo. Kljub dejstvu, da organizacija prvenstva ni bila dobljena, smo Pokljuko in tudi Slovenijo še dodatno utrdili na biatlonskem zemljevidu, kar pa je tudi dobra popotnica za prihodnje kandidature," je dejal Maja Makovec Brenčič.

Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, je bil tudi zadovoljen s korektnim in športnim pristopom, ki je odlikoval slovensko kandidaturo. "Borili smo se v športnem duhu, tako kot to počnejo naši biatlonci in biatlonke na športnih terenih. Žal je prevladalo drugačno mnenje, ki je nam nekoliko tuje, vendar sprejemamo in spoštujemo izbor in si bomo še naprej prizadevali za pridobitev prvenstva v letih 2023 ali 2024," je dejal Smrekar.

"Pokljuka bo letos decembra gostila že 21. svetovni pokal v biatlonu in ponosni smo, da smo spet močno opozorili nase, čeprav kandidatura ni bila pridobljena. Žal naše zaveze in sodobna predstavitev ter argumenti v prid prvenstvu na slovenskih tleh niso prepričali delegatov. Še naprej si bomo prizadevali za nujne posodobitve prizorišča na Pokljuki in se na naslednjem kongresu znova potegovali zanj," je po štetju glasov povedal Borut Farčnik, predsednik organizacijskega odbora za pripravo pokljuške kandidature.

Kongres Mednarodne biatlonske zveze se bo zaključil v današnjih popoldanskih urah, čez dve leti pa bo kongres v hrvaškem Poreču.

 
Komentarjev 2
  • mirror 14:55 04.september 2016.

    Kjer je zraven kocka, tam naša država vedno izpade. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko je stala državo prijavnina za prvenstvo.

  • tecumseh_1975 13:57 04.september 2016.

    glav da smo se srčno borili in ...nič dobili. Klasična slovenska zgodba o uspehu. Če je blo na ravni kandidature za nordijsko prvenstvo potem raje sploh nočem vedt