Šport
18 ogledov

Pokvariti načrte Fibe, Špancev in Američanov

Klay Thompson Jaka Blažič prijateljska tekma Slovenija ZDA Las Palmas EPA
Slovenske košarkarje v torek ob 21. uri čaka sedma tekma na letošnjem Mundobasketu. V četrtfinalu se bo zoperstavila prvim favoritom prvenstva, aktualnim svetovnim in olimpijskim prvakom - Američanom.

Košarkarji ZDA so na dosedanjih srečanjih Mundobasketa slavili s povprečno prednostjo 31,5 točke. S približno takšno razliko je Slovenija izgubila tudi zadnjo pripravljalno tekmo, ki jo je na Kanarskih otokih igrala proti ZDA. Rezultat je bil 101:71.

Američani so v Španijo sicer prišli brez največjih zvezdnikov iz lige NBA, vseeno pa do sedaj še niso naleteli na vsaj približno enakovrednega tekmeca. Še najbolje so jo v predtekmovanju odnesli Turki, ki so izgubili za 21 točk, ter Mehičani, ki so v osmini finala klonili s 86:63.

Pet dvomestnih Američanov

ZDA imajo v svoji zasedbi pet igralcev, ki so v minuli sezoni nastopili na tekmi All Stars. Na SP je trenutno njihov najboljši strelec Anthony Davis s povprečjem dobrih 13 točk na tekmo. Sledijo mu Kenneth Faried, James Harden, ki je najboljši podajalec in skakalec ekipe, Klay Thompson ter Stephen Curry. Vsi dosegajo več kot deset točk na tekmo. Pri Sloveniji imajo dvomestno povprečje točk le brata Dragić, Goran 16,5, Zoran 13,2, ter Domen Lorbek (11,5). Goran je ob tem še prvi asistent, Alen Omić pa je ujel največ žog (5,8).

ZDA ne skrivajo dejstva, da so na svetovno prvenstvo prišle praktično le za eno tekmo, finale s Španijo. Temu primerno je že od februarskega žreba skupin tudi prirejen tekmovalni sistem. Tedaj je namreč Mednarodna košarkarska zveza v nasprotju s športno etiko delegirala žreb in na različna konca razpredelnice uvrstila gostitelje prvenstva ter ZDA. Težko je zato izogniti občutku, da je svetovno prvenstvo organizirano za dve reprezentanci, ostalih dvaindvajset pa je le sodelujočih.

Slaba le ena četrtina

Slovenija je torej ena od njih in prava senzacija bi bila, če bi varovanci selektorja Jureta Zdovca pokvarili načrt Fibe, ki ji to prvenstvo zagotovo ne more biti v ponos. Organizirajo ga skupaj s špansko košarkarsko zvezo, kar vsemu daje še dodaten prizvok prirejanja. Ob tem velja naglasiti, da tudi običajne stvari, ki na tako velikih tekmovanjih potekajo brezhibno, tako sodelujočim reprezentancam kot na primer medijem in navijačem povzročajo sive lase.

Ne glede na razplet četrtfinala je lahko Slovenija ponosna na dosežek košarkarjev, ki so sicer sanjali o medalji, vendar poudarjali, da so mladi, neizkušeni in da na svetovno prvenstvo potujejo, da uigrajo zasedbo za naslednja velika tekmovanja. Slovenija bo prvenstvo zapustila dvignjene glave, saj je igrala športno, kar za mnoge druge ne velja, hkrati pa tudi všečno - seveda z izjemo tragične zadnje četrtine proti Litvi - in atraktivno, kar ji priznavajo tako slovenski navijači, ki so se znova v velikem številu podali na prizorišče, kakor tudi neodvisni košarkarski strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.