Šport
64 ogledov

Polovica slovenskih sob nevseljivih

olimpijska vas Rio 2016 EPA
Nekaj dni pred začetkom poletnih iger duhove še vedno burijo nastanitve v olimpijski vasi.

V Rio bodo počasi začeli prihajati tudi slovenski športniki, na prizorišču pa je že predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko. Med športniki so se že razširile govorice, da del olimpijske vasi ni dokončan, nekatere sobe pa naj bi bile celo razbite s strani delavcev, ki naj ne bi dobili plačila.

Perko pravi, da je situacija v vasi precej različna od stavbe do stavbe. "Od zunaj je na videz vse lepo. V resnici so zgradbe nedokončane, a tudi od zgradbe do zgradbe in od stolpnice do stolpnice se zadeve zelo razlikujejo. V posameznih stolpnicah ni vode, notranjost nekako ponekod spominja na morda četrto fazo gradnje," je povedal za STA.

"Dodatni delavci so sicer prišli, a cela organizacija ni zahodna, zato zadeva ne poteka popolnoma gladko. Seveda imamo vsakodnevne sestanke, saj se bojimo, kam nastaniti predstavnike reprezentanc, ki do Ria potujejo 12 in več ur, potem pa tukaj nimajo ne tuša, ne stranišča, ker ni vode in v sobah jim ne delujejo luči," je svojo zaskrbljenost izrazil Perko.

Nastanitve slovenske reprezentance so zaenkrat pripravljene nekako na pol. "Naša zgradba je po dokončanosti nekje vmes in za prve športnike je vse pripravljeno, kljub temu pa nas čaka veliko dela do 2. avgusta, ko bo v vas prišla prva večja slovenska skupina. Moram povedati tudi, da so vse sobe opremljene s klimatskimi napravami, čeprav je bilo sprva rečeno, da zaradi varčevanja ne bo tako," je pojasnil Perko. Od Slovencev je v Riu sicer že jadralec Vasilij Žbogar, ki bo na otvoritvi nosil slovensko zastavo. 

Najbolj jezni Avstralci

Slovenci še zdaleč niso edini, ki imajo težave z nastanitvami. Pretekli konec tedna so Avstralci celo bojkotirali olimpijsko vas in se nastanili v okoliških hotelih. Po prihodu so se namreč odločili za "stresni test" in do konca obremenili vodno in električno napeljavo in ugotovili, da ta ni zadovoljiva. 

Avstralci so se nad nastanitvijo sicer pritoževali že v Pekingu leta 2008. Medtem so se Avstrijci, Američani in Nizozemci odločili, da na svoje stroške dokončajo gradbena dela v svojih olimpijskih prostorih.

olimpijska vas Rio 2016 | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • sprehajalec 15:43 25.julij 2016.

    Najbolj nerga seveda tisti, ki ima doma najmanj.

  • Avatar Leon
    Leon 14:30 25.julij 2016.

    Brazilci so storili vse ,da se bodo slovenki športniki počutili kot doma !