Šport
21 ogledov

Ponomarenko Janićeva za las ob medaljo!

Špela Ponomarenko Janić kajak na mirnih vodah finale 200 m Rio 2016
1/7
Xinhua/STA
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je v finalu na 200 metrov zasedla četrto mesto.

34-letna Koprčanka Špela Ponomarenko Janić se je v finale uvrstila po času, potem ko je v svoji polfinalni skupini zasedla tretje mesto. Od vseh finalistk je imela najslabši polfinalni čas (40,797), a je v finalu z odličnim finišem vseeno posegla v boj za odličja, na koncu je bila četrta, tri desetinke od stopničk.

Ponomarenko Janićeva je dosegla svojo najboljšo uvrstitev na OI, potem ko je bila na 500-metrski razdalji v Pekingu šesta.

Kajakašice so se šele drugič merile za medalje na OI na 200-metrski razdalji, naslov pa je ubranila Novozelandka Lisa Carrington. Srebro je osvojila Poljakinja Marta Walczykiewicz, tretja je bila Azerbajdžanka Ina Osipenko-Rodomska

Štiriintridesetletna Ponomarenko Janićeva pa je med drugim ugnala bronasto z zadnjega SP Španko Tereso Rivas Portelo ter aktualno evropsko prvakinjo Sarah Guyot iz Francije.

Na 200-metrski razdalji taktiziranja ni bilo, saj se tekma razplete v 40 sekundah, zato je pomemben vsak element nastopa, od starta, do pospeševanja in držanja visokega ritma ter varčevanje s kančkom energije za zaključni sprint. Izredno je s progo opravila tudi Primorka in dosegla svojo najvišjo olimpijsko uvrstitev v karieri.

Zadovoljna s četrtim mestom

"Zelo sem zadovoljna s četrtim mestom. Rekli so, da sem zelo blizu, tega sicer nisem čutila in tri desetinke na 200-metrski razdalji niso tako malo. Bilo je težko. Pred tekmo je pihal bočni veter in moja proga za ta veter ni bila najboljša, zato se nekako nisem znašla. A na srečo na tekmi tega vetra ni bilo več. Osredotočila sem se sama nase. Start je bil 100-odstotkov boljši kot včeraj in mislim, da sem odveslala zelo dobro tekmo in dosegla svoj najboljši olimpijski izid," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka, ki je tik pred igrami v Španiji trenirala skupaj s staro in novo olimpijsko prvakinjo, obe pa se že dogovarjata tudi za naslednje leto. "Mislim, da je obema koristilo."

Koprčanka ocenjuje, da je bila to zanesljivo njena letos najboljša tekma na 200-metrski razdalji, prav nič pa je ni motila zunanja osma proga, na kateri ni imela možnosti neposrednega dvoboja s tekmicami. "Na 200-metrski tekmi se nimaš časa obremenjevati z drugimi. Slabše bi bilo, če bi ponovila včerajšnji start in imela progo v sredini. Danes pa sem vedela, da sem na startu hitra, saj je bila zraven mene Španka, ki vedno zelo dobro začne."

Grenkega priokusa ob četrtem mestu nima, saj je izpolnila tiho željo po najboljši olimpijski uvrstitvi. "Zanesljivo pa se bom malo spraševala, kje bi lahko še kaj dobila, a odpeljala sem dobro in si nimam česa očitati."

V sredo bo težje

Olimpijski program se za tekmovalko Žusterne nadaljuje že v sredo, ko se začenja tekma na 500 metrov. "To je težja disciplina, a tudi sama sem bila v zadnjih dveh letih boljša na 500 kot na 200 metrov. Težko bo predvsem v sredo, ko bodo v eni uri na sporedu kvalifikacije in polfinale, zato bo treba malo kalkulirati z močmi, da ostane nekaj za polfinale. Upam tudi na lažjo skupino kot v ponedeljek," je za nadaljevanje napovedala Slovenka, ki je v polfinalu nastopila v skupini z današnjima prvouvrščenima.

Špela Ponomarenko Janić kajak na mirnih vodah Rio 2016 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Ponomarenkova na olimpijskih igrah tekmuje že tretjič. Zdajšnje so posebne, saj prvič nastopa kot mama in kot pravi, zelo pogreša svojega malega Adama. "Ni lahko združevati športa in materinstva, a na srečo imam mamo, ki je že v pokoju in ga čuva. Zdaj pa sva prvič toliko časa od doma, zato mu bomo ob vrnitvi posvetili še toliko več časa," še razlaga tekmovalka, ki jo na tekmah spremlja mož in trener Stjepan Janić.

Ta je spremljal tudi mali finale. V isti disciplini je v finalu B namreč zmagala svakinja Špele Ponomarenko Janić, Nataša Douchev Janić, ki vesla za Madžarsko in je s tem osvojila deveto mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.