Šport
2814 ogledov

Največji uspeh slovenskega namiznega tenisa

Darko Jorgić Profimedia
Zasavec je poskrbel za nov mejnik slovenskega namiznega tenisa. V finalu je sicer z 1:4 v nizih klonil proti Nemcu.

Darko Jorgić je kot prvi Slovenec v samostojni Sloveniji zaigral v finalu evropskega prvenstva v namiznem tenisu, s tem pa je že izboljšal dosežek Bojana Tokića, ki je leta 2011 posegel po bronu v posamični konkurenci, kolajni enakega bleska pa je dvakrat osvojil tudi v konkurenci parov (2009 in 2011), obakrat v navezi s Srbom Aleksandrom Karakaševićem.  

Jorgić se je v münchenskem finalu tokrat pomeril z domačinom Dang Qiujem, dvoboj pa je v razprodani dvorani in pred 5.0000 gledalci tudi dobro začel in dobil prvi niz, v drugem pa je vodil že z 8:4 in 9:6. A Nemec je uspel izenačiti, nato pa je na razliko niz tudi dobil s 14:12.

Tu se je dvoboj prelomil, Qiu je namreč prevzel pobudo in osvojil tudi naslednja dva niza. Ta sta bila še dokaj izenačena, v petem nizu pa je Jorgić dobil prvo točko, nato pa je sledilo kar osem točk nasprotnika. Finale je bil že odločen. Niz se je končal v korist Nemca z 11:2.

Štiriindvajsetletni namizniški igralec iz Hrastnika je samostojni Sloveniji tako prinesel prvo srebro na prvenstvih Stare celine.

"Po finalu je vedno tako, da je grenak priokus, ko izgubiš. A če potegnem črto čez turnir, potem sem se znova vpisal v zgodovino slovenskega namiznega tenisa in se s to srebrno medaljo počutim vrhunsko in sem zelo zadovoljen," je po finalni tekmi oceno podal Jorgić.

"Ko sem vodil, je igral mirno in zbrano naprej. Ustavil se je, da je pogledal, kaj bo odigral, kaj serviral. Sam sem preveč hitel v ključnih trenutkih. Glava ni bila najbolj mirna. Preveč sem se jezil nase, ko sem izgubil drugi niz. Preveč sem delal lahkih napak, igral preveč pasivno in usmerjal prelahke žogice zanj."

Darko Jorgić | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bilo bi preveč kičasto, če bi zmagal Top 16 in EP, da bi bil na obeh turnirjih zlat. Me čaka še veliko dela za naprej. A sem na dobri poti, lahko igram z vsakim igralcem na svetu. Tudi v finalu sva prikazala dobro predstavo, imela lepe in dolge izmenjave ves čas."

Jorgić se je izkazal že lani v Tokiu, ko je prišel do četrtfinala olimpijskih iger. "EP je nekaj posebnega, ko si na stopničkah in dobiš kolajno okrog vratu. Na OI sta le po dva igralca iz vsake države in lažje prideš med osem kot na EP med prvo četverico. Tu so štirje ali peterica zelo kakovostnih igralcev iz vsake države. OI je turnir zase, z najboljšimi igralci. Na EP si vsak želi priti na vrh, osvojiti naslov. Tudi Dimitrij Ovčarov je najprej postal evropski prvak in nato osvojil odličja na OI. Sam bom šel postopoma, korak za korakom."

Jorgić je na sredozemskih igrah v Španiji leta 2018 osvojil zlati medalji tako med posamezniki kot ekipno. Junija letos je v alžirskem Oranu nastopil le med ekipami in opravil levji delež, da je ekipa ubranila naslov.

"Tam sem nastopil le zato, da sem pomagal reprezentanci, da osvoji zlato medaljo. To je bil moj edini namen. Pripravil sem se, da dam vse od sebe. Na koncu sem res dobil vse svoje dvoboje." Z njegovo podporo so reprezentanti ohranili statuse in s tem financiranje, zdravstveno zavarovanje in drugo sistemsko pomoč, ki jo imajo vrhunski športniki.

EP v namiznem tenisu, finale:

Dang Qiu : Darko Jorgić  4:1 (-10, 12, 8, 9, 2) 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice