Šport
32 ogledov

Poraz Slovencev po podaljšku

košarka
1/11
Saša Despot
Slovenski košarkarji so v svoji drugi tekmi na domačem pripravljalnem turnirju po podaljšku klonili proti fizično premočni Braziliji (84:88).

Slovenska izbrana vrsta je dobro odprla dvoboj proti izjemno močni Braziliji. Izbranci Jureta Zdovca, v ekipo sta se vrnila Goran Dragić in Domen Lorbek, so od prvega piska sirene zaigrali zelo borbeno v obrambi, po štirih minutah igre pa so vodili z 10:5. Kasneje so gostitelji težje prihajali do košev v napadu, Južnoameričani pa so v zadnji minuti prve četrtine rezultat izenačili na 14:14.

Brazilci so si na začetku druge četrtine nekajkrat priigrali šest točk naskoka, Slovenci pa so jih večino časa neuspešno lovili. Ob koncu 25. minute so tako po košu Zorana Dragića zaostajali le s 27:28, kasneje pa so gostje po nekaj ukradenih žogah prišli do lahkih košev, prednost pa je narastla na ducat točk (27:39). Ob polčasu je bil na semaforju izpisan rezultat 29:43. Gostje so po pričakovanjih dobili skok (20:14), imeli dve izgubljeni žogi manj, precej bolje pa so metali predvsem za tri točke. Zadeli so tri od osmih poizkusov, Slovenci pa so bili natančni le enkrat iz 11 metov.

Uspešen lov z napako

Drugi polčas se je začel s petimi zaporednimi točkami Brazilcev (29:48), a je nato tudi Slovencem uspel delni izid 9:0 (38:48), ob koncu četrtine pa so po trojki Lorbka in dveh Klemna Prepeliča prišli le na dve točki zaostanka (50:52). Domačini so Južnoameričane skoraj ujeli tudi po številu skokov (25:26). Dobrih sedem minut pred koncem tekme je Slovenija po novih trojkah Prepeliča in Gorana Dragića povedla s 56:54, po brazilski minuti odmora pa sta omenjena košarkarja še po enkrat zadela izza črte za tri točke (62:54). 

Brazilci so nato poskušali vnovčiti svojo prednost pod košem, a je Tiagu Splitterju in Andersonu Varejau s trojko odgovoril še Miha Zupan, dva pomembna koša pa je dosegel še starejši od bratov Dragić. Dve minuti pred koncem dvoboja so Slovenci vodili s 70:65, minuto kasneje pa le še 71:69. Nato je 47 sekund pred koncem svojo šesto trojko na tekmi zadel Prepelič, z enako mero pa mu je odgovoril Marcus Vieira de Sousa. Slovenski košarkarji so nato zapravili svoj napad, 19 sekund pred zadnjim piskom sirene pa je dva prosta meta izvajal Varejao, a je bil obakrat nenatančen. Do skoka so vseeno prišli Brazilci, Varejao pa je dve sekundi do konca rednega dela tekme poskrbel za podaljšek.

V podaljšku so Brazilski košarkarji zagospodarili pod košem Slovencem, s šestimi zaporednimi točkami pa so povedli s 74:80.  S trojko Jureta Balažića se je Zdovčeva četa minuto in pol pred koncem podaljška še približala na 84:86, Varejao pa je nato zadel en prosti met. Z metom za tri točke je poskušal  izenačiti Goran Dragić, vendar ni zadel, Nene pa je bil na drugi strani strani polovično uspešen s črte prostih metov (84:88). Sledila sta še dva neuspešna domača napada.

"V prvem polčasu smo imeli preveč izgubljenih žog in prevečkrat so nas kaznovali. Bili so tudi zelo agresivni in smo to plačali; spet smo imeli nenormalno slab začetek tretje četrtine. Napake v obrambi, izgubljena žoga na sredini ... Tega si ne smemo privoščiti in zato smo morali loviti 19 točk. Nato sem poslal mladega Nikoliča, z agresivnostjo na žogi smo malo zaživeli, zadeli nekaj težkih trojk. Vse pa je posledica dobre obrambe. Trojke so zelo nalezljive in smo imeli kar nekaj srečnih metov. Potem pa smo jim nerazumljivo in neumno podarili zmago. V minuti odmora smo se vse dogovorili, a težava je bila pred tem njihova trojka. Skratka, spet veliko neumnosti, ki si jih proti tako dobri ekipi ne smemo privoščiti," je po tekmi povedal selektor Zdovc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.