Šport
20 ogledov

Poškodba Saboliča povzroča skrbi

Slovenska hokejska reprezentanca Slovenija Reuters
Slovenski hokejski selektor Matjaž Kopitar je na začetku zadnjega tedna priprav na bližnje svetovno prvenstvo na Švedskem naredil zadnjo selekcijo v reprezentanci. Za sodelovanje se je zahvalil Maticu Podlipniku in Anžetu Kuraltu, skrbi pa povzroča poškodba Roberta Saboliča.

Le še nekaj dni loči slovensko hokejsko reprezentanco od sedmega nastopa na svetovnih prvenstvih elitne skupine. Na Švedskem, ki letos s Finsko prireja srečanje najboljših na svetu, jih prva tekma čaka v soboto z Norveško, selektor Matjaž Kopitar pa ima pred odhodom še precej skrbi.

Potem ko so Slovenci v petek opravili zadnjo pripravljalno tekmo in Avstrijo premagali po kazenskih strelih, čaka izbrance Kopitarja le še piljenje forme pred največjim dogodkom sezone. A povsem gladko ne gre. Še vedno namreč manjkata dva udarna člana, Marcel in David Rodman, ki imata še vedno klubske obveznosti v Nemčiji in bosta dopotovala kar neposredno na prizorišče prvenstva.

Počeno rebro Saboliča

Tudi udarni slovenski napad Rok Tičar - Žiga Jeglič - Robert Sabolič ima težavo. Zaradi poškodbe, ki jo je dobil prav na tekmi z Avstrijo, je namreč vprašljiv nastop Saboliča. Čeprav sprva ni kazalo na kaj hujšega, je slovenski napadalec na tekmi staknil precej neprijetno poškodbo rebra. Podrobnejši zdravniški pregled je pokazal, da je počeno, za zdaj pa v slovenski reprezentanci še ne vedo oziroma se še niso odločili, kaj bodo storili. Povsem mogoče je, da Sabolič ne bo mogel igrati na SP, zato je Kopitar za zdaj v moštvu še obdržal Roka Leberja.

"Ne vem, kaj bo. Rebro ima počeno in to boli, to vemo vsi. Odvisno je od tega, koliko bo bolelo, to bo povedal do srede. Če ne bo mogel igrati ... Je pa seveda on ključen igralec. Druga plat medalje sta pa Rodmana, bojim se, da bosta prišla zelo utrujena," je o težavah, ki se zgrinjajo nad slovenski tabor, dejal selektor Kopitar.

Pripravljalne tekme pod pričakovanji

Selektor sicer ni bil najbolj zadovoljen z zadnjo tekmo proti Avstriji, ne toliko zaradi strelske neučinkovitosti (brez gola po 65 minutah) kot zaradi samega poteka tekme, in ker ni videl takšnega pristopa svojih igralcev, kot ga je pričakoval. Vseeno pa meni, da so priprave doslej potekale uspešno.

"Pozna se, da ni bilo drugega napada. Manjkali so štirje 'top' igralci in tu je vzrok, da nismo dajali toliko golov. Imeli pa smo vse branilce z izjemo Aleša. Pri vratarjih je Robert naša številka ena in je tudi na Dunaju dokazal, da je v formi. Upam samo, da bodo tudi pred njim igralci naredili dovolj, da se ne bo utrudil že po dveh tekmah," je črto pod priprave doslej potegnil Kopitar.

Lahko bi zaigral tudi Muršak

Danes je seznam reprezentantov skrajšal še za dve imeni. Za sodelovanje na treningih in tekmah se je zahvalil branilcu Maticu Podlipniku in napadalcu Anžetu Kuraltu. Teoretično bi se ekipi Slovenije lahko pridružil še Jan Muršak; odkar ni več član Rdečih kril v ligi NHL, za moštvo Grand Rapids igra v ligi AHL in tudi v končnici. Po dveh tekmah s Houstonom je izid 1:1, če bo njegova ekipa izpadla, pa bi lahko prišel na Švedsko.

Hokejisti, ki so zbrani v Mariboru, bodo imeli še tri dni časa za zadnje piljenje forme in popravke v igri. Danes, v torek in sredo jih čakajo še trije treningi, selektor Kopitar jih je načrtoval za opoldne, ko bosta na SP na sporedu tudi prvi slovenski tekmi. Med zadnjimi se je ekipi pridružil Tičar, ki je zaradi klubske sezone izpustil vse pripravljalne tekme, a meni, da bo ekipa SP pričakala dobro pripravljena.

V predtekmovalni skupini Danska in Belorusija

Hokejska reprezentanca Slovenije je en vrhunec sezone že doživela in nekoliko nepričakovano je bil olimpijski kvalifikacijski turnir na Danskem tisti, ki je slovenski izbrani vrsti prinesel enega od največjih uspehov v zgodovini hokeja. Toda ta uspeh je zdaj že v ozadju, misli pa usmerjene na Švedsko. Zanimivo je, da bosta v predtekmovalni skupini, kjer igra Slovenija, tudi dve moštvi iz Vojensa, Danska in Belorusija, ki jima motiv v boju s Slovenijo ne bi smel predstavljati težav. A tudi na takšne motivacijske spodbude tekmecev bodo Slovenci znali najti pravo rešitev, je prepričan branilec Blaž Gregorc, eden od tistih, ki bodo bržčas med bolj obremenjenimi na ledu.

"Z mislimi smo že nekaj časa na tekmovanju. Vemo, da bo kmalu prišla sobota in prva tekma. Mislim, da se bomo samo še uigravali, moči imamo dovolj, forma je prava, malo še uigramo 'power-play'. Zadnjo tekmo smo dobili, a igra še ni bila prava, kot smo si želeli. To moramo popraviti in vzeti pozitivne stvari ter se pripraviti na Norvežane."

Po sredinem zadnjem treningu v dvorani Tabor, ta je v zadnjem mesecu postala že pravi dom številnim reprezentantom, se bo elitna hokejska selekcija Slovenije podala na pot v Skandinavijo z vmesnim postankom na Dunaju. V četrtek pa je popoldne že predviden prvi trening na prizorišču tekmovanja, dvorani Globe v Stockholmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.