Šport
23 ogledov

Postavil rekord: "Hočem še hitreje"

Žurnal24 main
Nov svetovni rekorder na 800 metrov David Rudisha že gleda naprej: "Še letos bi rad tekel hitreje. Naslednje leto bom naredil vse za zmago na svetovnem prvenstvu, leta 2012 pa na olimpijskih igrah."

Poletna atletska sezona se počasi izteka. Če večji del le-te ni ponudil veliko zanimivih tekem in posebnih dosežkov, je bilo drugače na nedeljskem mitingu v Berlinu. Kenijec David Rudisha je na 800 metrov tekel nov svetovni rekord 1:41,09 in čez noč postal prvo atletsko ime poletja. Premaknil je 13 let star rekord legendarnega Wilsona Kikpeterja, kenijskega tekača, ki je tekel za Dansko. "Še letos bi rad tekel še hitreje. Naslednje leto bom naredil vse za zmago na svetovnem prvenstvu, leta 2012 pa na olimpijskih igrah," je Rudisha svoje načrte za naprej razkrival dan po doseženem rekordu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Rudisha je napad na svetovni rekord načrtoval, a ne še v Berlinu, temveč naslednji mesec v italijanskem Rietiju. "Res sem dobro tekel, trdo treniral, a si nisem mislil, da bo to že dovolj za rekord. Ker pa sem se bal, da v Rietiju ne bo lepo vreme, sem že na tem mitingu tekel z malo hitrejšim tempom." Uspelo mu je, 47 tisoč nemških ljubiteljev atletike pa je bilo navdušenih. Pravi, da mu je do tega dosežka pomagalo to, da je sprva treniral tek na 400 metrov. Tek pa ima zapisan tudi v genih, saj je bil njegov oče Daniel Rudisha srebrn v kenijski štafeti 4 krat 400 metrov na olimpijskih igrah v Ciudad de Mexicu leta 1968.

Za Davida Rudisho je to največji dosežek v kratki karieri, saj je na lanskem svetovnem prvenstvu presenetljivo obstal v kvalifikacijah. Nad njegovim dosežkom je bil navdušen tudi dosedanji rekorder. "Niti malo nisem presenčen. David že nekaj časa teče odlično, že lani je bil zelo dober. Vedel sem, da mu bo nekega dne uspelo," je dejal trikratni svetovni prvak Kipketer. "To je njegov prvi korak, da postane velika zvezda atletike. Bomo videli, ali mu bo uspelo zmagati na naslednjem svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.