Šport
20 ogledov

"Postavljen je nov mejnik"

marjan fabjan urška žolnir EPA
Slovenski judo je znova poskrbel za nove mejnike, v največji meri je zanje znova odgovoren trener celjskega kluba Sankaku in strokovni direktor slovenske reprezentance Marjan Fabjan. Ekipa se s svetovnega prvenstva v Astani vrača z dvema odličjema, srebrom Ane Velenšek in prvim zlatom za slovenski judo Tine Trstenjak.

Omenjena dosežka sta zadosten razlog za optimizem slovenske reprezentance, zlato odličje je namreč dobra popotnica pred olimpijskimi igrami v Riu de Janieru prihodnje leto, kjer bo med prvimi favoritinjami za kolajno tudi Tina Trstenjak.

Vzpon slovenskega juda se je začel na članskem evropskem prvenstvu v Mariboru leta 2002 in doživel svoj vrhunec z zlato olimpijsko kolajno Urške Žolnir na igrah v Londonu 2012. Žolnirjeva je tam zablestela v kategoriji do 63 kilogramov, torej prav v tisti, v kateri nastopa zdaj Trstenjakova. Že prva slovenska olimpijska kolajna na igrah leta 2004 je bila last Žolnirjeve, ki s svojimi bogatimi izkušnjami ogromno pripomore k uspehom slovenske izbrane vrste.

Marjan Fabjan je letos prevzel vodenje Trstenjakove ob blazini in skupaj sta bila v kategoriji do 63 kilogramov nepremagljiva. "Do je zdaj res najuspešnejše SP za nas, a ti je zmeraj žal, ko izpustiš zlato kolajno iz rok. Smo zadovoljni, saj smo prestavili še en mejnik, dobili zlato medaljo v ženski konkurenci, kar je dobro za naprej," je bil po prvenstvu le delno zadovoljen tvorec največjih uspehov slovenskega juda.

Lani je v Čeljabinsk na SP potovalo deset borcev in bork, letos pol manj. "Prvenstvo je bilo letos daleč, in previsokih stroškov si ne moremo privoščiti. Vse je drago, leti, namestitve, stroški so visoki. Samo iz mojega kluba bi lahko na prvenstvo potovalo šest borcev, a to bi bil velik strošek. Mislim, da ostali ne bi segli po medaljah, zato sem vzel samo tiste, ki so imeli možnosti stopiti na zmagovalni oder. Ostali se bodo lahko dokazovali na naslednjih tekmah, teh bo še veliko, na svetovnih pokalih, grand slamih, in osvajali točke za olimpijske igre," je povedal prvi strateg slovenske izbrane vrste.

Počitka najboljši ne bodo imeli, sezona se nadaljuje in točke za olimpijski turnir se zbirajo do evropskega prvenstva prihodnjo pomlad v Kazanu. Takšen urnik bo zato imela tudi slovenska reprezentanca. "Čez mesec dni odpotujemo v Pariz, nato nas čaka Kirgizistan in potem svetovni pokali, velike nagrade v jesenskem in zimskem delu. Takoj po novem letu sledijo že Koreja in Japonska, tako da počitka ne bo. Čim več bomo skušali iztržiti do novega leta, potem bo znano, kdo bodo potniki na OI. To je to, kar imamo, s temi bomo poskusili nastopati čim bolje," je še dejal Fabjan. Zaenkrat ima olimpijske vozovnice v slovenski ekipi šest posameznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.