Šport
21495 ogledov

Preminila velika legenda, najznamenitejši predstavnik svojega športa

Šport: Preminila velika legenda, najznamenitejši predstavnik svojega športa - Lester Piggott Profimedia
Anglija žaluje, saj je preminil najznamenitejši džokej vseh časov, legendarni Lester Piggott.

V Sloveniji konjske dirke ne veljajo ravno za enega najbolj uveljavljenih športov, toda drugod po svetu, kjer so konjske dirke in stave na dirkah del tamkajšnje kulture, odmeva novica o smrti Lesterja Piggotta. Najbolj znan džokej vseh časov je namreč preminil v 87. letu starosti.

Lester Piggott | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegova izjemna kariera je trajala skoraj neverjetnih 50 let, tekom katerih je dobil kar 4.493 dirk, kar je tretja najvišja številka v zgodovini britanskih konjskih dirk. Pred njim stal le sir Gordon Richards ter Pat Eddery.

Piggott je bil kar 11-krat okronan za šampionskega džokeja, njegovo ime pa je postalo sinomim za legendarni Epsom Derby, na katerem je slavil kar rekordnih 9-krat.

Lester Piggott | Avtor: Profimedia Profimedia

Do svoje prve zmage je prišel pri vsega 12 letih, kariero pa je končal pri 59 letih. Za džokeja je bil presenetljivo visok, tako da je bil prisiljen izumiti nov slog jezdenja, imenovanega "The Long Fellow", katerega so kasneje začeli vsi posnemati. Bil je pravi ljubljenec nacije, še posebej ženskega dela občinstva.

Tekom svoje blesteče kariere se je znašel tudi v težavah z zakonom, saj je bil leta 1987 obsojen na tri leta zapora zaradi davčne utaje, na koncu pa je odslužil eno leto. Po končani karieri je postal trener.

Lester Piggott | Avtor: Profimedia Profimedia

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.