Šport
21 ogledov

Prenehati se morajo smiliti samim sebi

Oliver Kay (Foto: Tine Zupan) Žurnal24 main
Za Žurnal24 je stanje v angleškem taboru po izbruhu Johna Terryja ocenjeval priznani novinar Timesa Oliver Kay. "Če pogledate zadnje predstave in razpoloženje v ekipi, ni pravega razloga za optimizem."

Kakšno je stanje dan po novinarski konferenci Johna Terryja?
Soigralci in ljudje iz strokovnega vodstva naj bi mu pojasnili, da o težavah na sestanku ne bo govora. S tem je bil ta upor, če mu lahko tako rečemo, zadušen. Čeprav je Terry  poudarjal, da govori v imenu ekipe, pa je govoril le v imenu Johna Terryja. S tem je postavil Capella in soigralce v čuden položaj. Pa čeprav nekateri mislijo, da je s svojimi izjavami pokazal, kakšen vodja je. Jaz mislim, da je le pokazal pomanjkanje spoštovanja do trenerja.

Capello je v angleških medijih do svetovnega prvenstva užival neverjetno podporo. Kako je zdaj?
Dejstvo je, da je izjemen trener in da je v slabih dveh letih na klopi Anglije opravil odlično delo. Prevladuje pa mnenje, da se je v nekaterih odločitvah na svetovnem prvenstvu uštel. Moral bo prevzeti del odgovornosti, če Anglija izpade že v predtekmovanju, a vendarle ni vsa krivda njegova. Verjetno počasi ugotavlja, kar so rekli že njegovi predhodniki: da je vodenje Anglije nemogoča služba.

Realno verjamete, da lahko Anglija izpade že v sredo?
Ko smo v soboto zjutraj novinarji potovali proti letališču v Cape Townu, sem med kolegi opravil hitro anketo. Od devetih jih je pet še vedno verjelo, da bo Anglija napredovala, štirje pa, da bo izpadla. Sam sem bil med tistimi petimi. Zdi se mi, da se bo Anglija prebila naprej, pa čeprav to mnenje ne temelji na kakršnihkoli dokazih, razlogih ali logiki. Če pogledate zadnje predstave in razpoloženje v ekipi, ni pravega razloga za optimizem. Igralci se morajo prenehati smiliti sami sebi in začeti igrati, kot igrajo v klubih.

Ste si osebno ogledali obe slovenski tekmi?

Gledal sem tekmo proti Alžiriji in drugi polčas proti Združenim državam Amerike. Vem, da ste v prvem polčasu igrali zelo dobro. Najbrž pa me razumete, da nad tekmo z Alžirijo nisem bil najbolj navdušen.

Je Anglija v sredo svoj največji sovražnik?
Da. Vse težave pa so psihološke narave. Po tekmi proti Alžiriji sem dobil ogromno SMS-sporočil in elektronske pošte. Ljudje so krivili sistem, krivili igralce … Sistem bi morda moral biti bolj fleksibilen, vendar pa je glavni problem v glavi, kot je tudi rekel Capello. Prav njega smo vsi videli kot trenerja, ki bo te težave rešil. Zdelo se je, da mu je to uspelo, a so se zdaj vrnile.

Gledal sem tekmo proti Alžiriji in drugi polčas proti Združenim državam Amerike. Vem, da ste v prvem polčasu igrali zelo dobro. Najbrž pa me razumete, da nad tekmo z Alžirijo nisem bil najbolj navdušen.
Kay o Sloveniji
Namesto Emila Heskeyja naj bi igral Joe Cole ...
Nisem povsem prepričan, da bo res igral. Tekme ni začel že celo večnost. Čeprav mislim, da je bila napaka, da ni vstopil v igro na zadnjih dveh tekmah. Še posebej proti Alžiriji, ko je ekipa potrebovala več kreativnosti. Velika razlika je med tem, da si neuporabljena rezerva, in nenadnim nastopom v prvi postavi. Sam bi ga sicer uporabil, a ne v začetni postavi. Razen če je res odlično pripravljen in se je zelo izkazal na treningih. Če bi bilo tako, pa bi verjetno igral že na prvih dveh tekmah.

Bi poskusili s kom drugim?
Morda s Crouchem. Težava je v tem, da Rooney v paru z njim ni nikoli igral dobro. Vendar pa Rooney trenutno z nikomer ne igra dobro. Verjetno bi se morali prenehati ubadati s tem, kako izvleči največ iz Rooneyja, in se začeti ukvarjati s tem, kako bodo največ izvlekli iz ekipe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.