Šport
55 ogledov

Prepoved za ruske atlete ostaja

Iaaf, atletika EPA
Mednarodna atletska zveza (Iaaf) je na seji vodstva na Dunaju odločila, da ne ukine prepovedi nastopanja ruskih atletov in atletinj na olimpijskih igrah. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da bo o nastopu Rusov v kraljici športov na olimpijskih igrah v Riu odločal na torkovem zasedanju.

Mok je zapisal, da bo v začetku prihodnjega tedna odločal o težki temi, "o kolektivni odgovornosti in pravici posameznika". To pomeni, da Rusi še niso dokončno izključeni z OI avgusta v Riu de Janeiru.

Iaaf je začasno suspendirala Atletsko zvezo Rusije novembra lani zaradi odkritij in obtožb Mednarodne protidopoinške agencije (Wade), da so v Rusiji sistematično uporabljali prepovedana poživila za doseganje boljših rezultatov in to prikrivali, početje pa so vodila vodstva organizacij, tudi tistih, ki bi morala kršitelje odkrivati in jih kaznovati.

Izvajalce dopinških testov so zastraševali in jim grozili oboroženi pripadniki ruskih varnostnih sil, ruski športniki pa so nadaljevali z izogibanjem testov z različnimi metodami, poroča Wada. V Wadinem poročilu piše, da je bilo več kot 736 testov med 15. februarjem in 29. majem zavrnjenih ali odpovedanih zaradi različnih vzrokov. Tisti, ki so izvajali teste, so poročali o sovražnem odnosu, ko so poskušali izvesti teste v tako imenovanih vojaških mestih.

Ta športniki pogosto navajajo kot svoje prebivališče z namenom izogniti se dopinškim testom. Vstop vanje je namreč otežen, izvajalci testov pa so potožili, da so jih v teh zastraševali in jim grozili z izgonom iz države. Ruski trenerji, zdravniki in drugo osebje je zahtevalo tudi fotografiranje izvajalcev testov oziroma njihovih akreditacij in dokumentov.

V poročilu navajajo tudi vrsto poskusov izogibanja testom. Ena izmed atletinj si je v telo vstavila posebno posodo z urinom. Ko pa jo je želela uporabiti, je vsebina stekla na tla in ne v želeno posodico za test. Atletinja je nato skušala podkupiti izvajalca testa.

Poročanje o izogibanju testom prihajajo tudi s samih tekmovanj. Enega izmed atletov so videli, ko je tekel mimo mešane cone, da bi se izognil testu, drugi pa je zapustil stadion kar med tekmo, nato pa ga niso našli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.