Šport
28 ogledov

Prevc: Cilj je priti živ iz izteka

Peter Prevc vlak Planica Facebook
Smučarske skakalce do konca sezone svetovnega pokala 2015/16 čakajo še štiri tekme, vse v Planici.

Prva bo že v četrtek, posebej nestrpno pa konec tedna pričakujejo v slovenskem taboru, saj bo Peter Prevc v nedeljo dvignil veliki kristalni globus, skupaj z Jurijem Tepešem in Robertom Kranjcem pa bo eden glavnih favoritov za najvišja mesta.

V dolini Pod Poncami bi prva tekma morala biti v petek, a so planiškim prirediteljem zaupali še odpadlo tekmo iz Titisee-Neustadta, tako da bodo ljubitelji poletov namesto tri dni uživali štiri. V četrtek se dogajanje v Nordijskem centru Planica začne ob 9. uri, ko je na programu uradni trening, ob 10. uri bo prva serija prve tekme, ki bo hkrati štela tudi kot kvalifikacije za petkovo drugo posamično tekmo.

"Jutrišnji dan pri meni veliko ne spremeni. Samo to, da moram že danes drese 'naštimati' na tekmovalno mero, jih preveriti. In da bo manj skokov pred tekmo," je o četrtkovi tekmi dejal Peter Prevc in na vprašanje o ciljih odgovoril: "Moj cilj bo, da pridem živ od izteka in prikažem čim lepše skoke. Želja je, da osvojim še mali globus za polete. Če bom mislil samo na globus, bom pristal na 200 metrov, s čimer pa si ga ne bom zaslužil."

Lovi še nekaj mejnikov

O nedelji, ko bo v roke prejel veliki kristalni globus - s tem bo po Primožu Peterki postali drugi Slovenec s to lovoriko - pravi, da še ne razmišlja: "Nisem še nič razmišljal. Bo velika norišnica, bo veliko dela in letanja, ampak bomo te sladke skrbi reševali sproti. Zdaj smo na vlaku in gremo počasi v smeri severozahod."

Prevc, zmagovalec novoletne turneje, svetovni prvak v poletih in že tudi zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, bo pred domačimi navijači lovil še nekaj mejnikov. Izboljša lahko število zmag v eni sezoni in število uvrstitev na zmagovalne stopničke, na vprašanje o rekordu po številu točk v sezoni, pa je z nasmeškom odvrnil: "Izračunajte."

Tepeš je nestrpen

Če je Peter Prevc o vsej evforiji in pričakovanjih pred Planico razlagal bolj umirjeno, je bilo več nestrpnosti zaznati pri Tepešu, ki se na letalnicah znajde kot riba v vodi. "Sem že kar malo nestrpen. Že v Neustadtu sem bil, ker mi sezona ni 'zlaufala', želel sem si, da bi je bilo konec. Planica je poglavje zase. V Planici bi skakal z veseljem, tudi če ne skočim čez 200 metrov. Je posebno vzdušje, je moja najljubša skakalnica," pa je razložil Jurij Tepeš, zmagovalec zadnje lanske tekme v Planici.

Tepeš ne izključuje možnosti, da se v Planici najde skakalec, ki popravi svetovni rekord. A morajo za to biti idealni pogoji, Tepeš pa jih je opisal z naslednjimi besedami: "Treba je imeti idealne razmere. Planica je nekaj metrov višje kot Vikersund. Ker je bolj redek zrak, mora biti kar nekaj vzgornika. Če se najde pravi vzgornik, je možno skočiti svetovni rekord. To pomeni, da mora biti idealna rampa, pogoji in pravi skakalec, ki je sposoben stati pri taki daljavi."

Kranjec nima kaj izgubiti

"Zelo sem vesel. Skupno sem četrti, nimam kaj za izgubiti, isto je ali sem četrti, šesti ali deveti. Upam, da bom to znal izkoristiti. Upam, da bom užival v poletih in letel daleč," pa je napoved Kranjca.

Glavni slovenski trener Goran Janus bo v četrtek v ogenj poslal Petra Prevca, Roberta Kranjca, Jurija Tepeša, Jako Hvalo, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Tomaža Nagliča, Andraža Pograjca, Roka Justina, Mitjo Mežnarja, Matjaža Pungertarja in Ceneta Prevca.

"Bolj me zanima sobota, čeprav Norvežani so močni. V pokalu narodov zaostajamo za Nemci za 179 točk, to bo cilj do nedelje. Poleg malega kristalnega globusa," o ciljih pravi Janus, ki je s soboto imel v mislih ekipno tekmo.

Miro Cerar Peter Prevc vlak Planica | Avtor: Facebook Facebook

Komentarjev 5
  • izRODEk 13:07 16.marec 2016.

    Veste tisto, ko sem že včeraj pozival, da izženemo politike iz Planice? Ker delijo ljudstvo in so zafurali državo?No...spodaj dokaz o tem, kako se izrablja uspehe teh mladeničev za lastno promocijo. Na bruhanje mi gre!

  • Zmago 12:09 16.marec 2016.

    Miro se verjetno zanima, kako čim dlje ostati v zraku na politični skakalnici. ;-))

  • vzev 11:59 16.marec 2016.

    Prvi cilj Prvca bi moral biti pravočasen prihod do Planice. Ker s slovenskimi železnicami ne moreš biti nikoli siguren.