Šport
49 ogledov

Prevc: Nekaj za govoriti vnukom

Planica 2016 Saša Despot
Peter Prevc je rekordno 14. zmago v sezoni slavil že na prvi tekmi v Planici.

Gregor Schlierenzauer je do te sezone držal dva rekorda, ki sta bila na videz težko dosegljiva - 13 zmag v eni sezoni in 2083 osvojenih točk. A že pred predzadnjo posamično preizkušnjo je Peter Prevc prišel do 14. uspeha, presegel pa je tudi doslej najboljšo znamko po točkah. Hkrati je izenačil tudi rekord Avstrijca po številu uvrstitev na zmagovalne stopničke v eni sezoni, obema je to doslej uspelo 20-krat.

"Zaenkrat o rekordih nisem še nič razmišljal. Res je rekord, a treba je pogledati, koliko tekem je imel na voljo on. Enako? To je v redu, da ne bo tega kdo naprej metal (smeh). Ne vem, kaj bi dejal. Ko bom star 60 let, bom otrokom, vnukom razlagal, kako je bilo," je po novi zmagi dejal Prevc.

Tega je v dolini pod Poncami znova spodbujalo veliko otrok, ki jih ob četrtkih v Planico tradicionalno pripelje Zavarovalnica Triglav. "Na koncu je bila večina otrok žalostnih, ker niso prišli na vrsto. Drugače se odzovejo na vsak moj gib. Res je poseben občutek, ko vsi spremljajo vsak tvoj korak, vsak premik. Lepo je, če si uspešen v četrtek," je dejal Prevc.

"V bistvu te malo zaskrbi, kako boš vse izpeljal tako, da bodo vsi zadovoljni. Ko si na vrhu in ko napovedovalec izreče tvoje ime, se sliši vzklikanje. Takrat si rečeš, da moraš vse dobro izpeljati. Ravno zaradi tega se morda še bolje zbereš," je še menil skupni zmagovalec svetovnega pokala. Pritisk zdaj ne bo nič manjši: "Ne bo lažje, saj je za vsak dan napovedanih več ljudi. Po eni strani bo pa manj medijskega spraševanja o rekordih. Saj sem vam letos vse dal, kaj bi še radi? (smeh). Po tej strani bo lažje."

Prevc je današnje skoke ocenil takole: "Danes je bilo super, malce sem bil presenečen, da je prišlo toliko ljudi v Planico. Ob četrtkih jih je običajno pol manj. Se pozna, da je šlo za tekmo. Prvi skok je bil nekoliko z rezervo, a je bil v bistvu najdaljši danes. V drugem sem želel nekaj dodati, pa sem dodal preveč in sem zato imel nekaj težav z mize. Tretji pa je bil takšen, da ne bi imel nič proti, če bi se ponavljal do začetka naslednje sezone."

Slovenski ljubitelji skokov so tokrat imeli še enega junaka. Tretje mesto je osvojil Robert Kranjec. "Vesel sem te uvrstitve, ni bilo veliko časa za trening. Bil je en skok, nato že tekma. To je kar velik zalogaj. Nisem delal velikih napak, drug skok pa je bil fenomenalen. Upam, da bom tako nadaljeval še na naslednjih tekmah," je dejal Kranjec.

Ta ima v mislih predvsem skupni seštevek v poletih: "Nimam kaj izgubiti. Na ta način razmišljam. Sem sem prišel umirjen, danes sem tudi vse skupaj tako oddelal. Cilj so predvsem dobri skoki in da prehitim tiste pred mano. Prvo mesto pa ni dosegljivo."

Komentarjev 3
  • matermila 21:56 17.marec 2016.

    Res je ,PETER VELIKI in vsi ostali naši orli,čestitke.Upam samo še,da se žirija ne bo usrala in podlegla interesom skandinavcev,ter bo pustila polete kot se spodobi.Premikanje zaletišča navzdol,ko fantje komaj poletijo do 220m,je malo prehuda.Le peščica jih zmore poleteti do ...prikaži več 230m,iz tretjega zaletišča,če bo šlo tako naprej jim bo zmanjkalo naletov.

  • JT_Thomas 21:55 17.marec 2016.

    Na tem fantu mi je všeč v prvi vrsti to, da je FRAJER 14x letos zmagal v SVETOVNEM MERILU in ostal skromen. To dokazuje, da je iz materiala za šampione! Klanjam se takšnim ljudem!

  • Papaja Popi 14:57 17.marec 2016.

    PETER VELIKI ! ! ! ! ! ! ! !