Šport
40 ogledov

Peter Prevc lahko danes stopi ob bok Goldbergerju

Peter Prevc Almaty EPA
Peter Prevc pridno nabira zmage in stopničke v svetovnem pokalu. Kljub temu, da se mu je rekordna, 14. zmaga v eni sezoni, na Poljskem v Wisli in v soboto na prvi tekmi v Titisee-Neustadtu v Nemčiji izmaknila, ima na svojem računu že 19 zmag in podira številne rekord. Danes bo spet lovil jubilejno 20. zmago, s katero bi stopil ob bok Andreasu Goldbergerju.

Peter Prevc sam pravi, da se z rekordi in številkami ne obremenjuje, a so to za medije in navijače zanimivi podatki, sploh, če se po večnih lestvicah vzpenjajo slovenski športniki. 

Če bo Peter Prevc na zadnjih treh tekmah dosegel več kot 60 točk, bo izboljšal rekordno znamko iz sezone 2008/2009, ko je avstrijski orel Gregor Schlierenzauer kot prvi v zgodovini presegel magično mejo 2000 točk (2084). Petru manjkajo tudi zgolj ene stopničke, da bi ponovil rekordno število uvrstitev na zmagovalni oder omenjenega Avstrijca in ena zmaga, da bi bil sam rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu v eni sezoni.

Diha za ovratnik Freundu in Ammannu

Peter se vzpenja tudi na večni lestvici zmagovalcev smučarskih skokov v svetovnem pokalu. Ena zmaga mu manjka do Andreasa Goldbergerja, ki je slavil 20 zmag, letos pa lahko ujame tudi še Nemca Severina Freunda, ki je zbral 21 zmag in je na večni lestvici sam na 10. mestu. 

Preostalih devet na večni lestvici letos ne more več ujeti. Avstrijec Thomas Morgenstern in Švicar Simon Ammann, ki sta skupaj na 8. mestu, imata namreč 23 zmag.

Če upoštevamo zgolj uvrstitve na zmagovalni oder bi Peter še v tej sezoni ob sanjskem razpletu in treh uvrstitvah na oder za zmagovalce na zadnjih treh tekmah na mestu večne lestvice ujel še enega Avstrijca Andreasa Widhölzla. Ta se je v svoji karieri 49-krat zavihtel na oder za zmagovalce.

Zato pa lahko Peter Prevc v Planici ujame in tudi prehiti največjega finskega in poljskega zvezdnika smučarskih skokov Mattija Nykänena in Adama Malysza, ki sta na tekmah v poletih zmagala po šestkrat, Peter Prevc pa tako kot Robert Kranjec in Goldberger petkrat. Pred vsemi je le Schlierenzauer, ki je zmagal kar 14-krat.

Komentarjev 1