Šport
41 ogledov

Peter Prevc o dolgih poletih v Planici in dolgu

Peter Prevc EPA
Pri mednarodni smučarski zvezi so opravili intervju z zmagovalcem svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Peter Prevc je v tej sezoni pokoril skakalni svet. Zmagal je na novoletni turneji, na svetovnem prvenstvu v poletih, izenačil pa je tudi rekord Gregorja Schlierenzauerja po številu zmag v eni sezoni. Oba sta trenutno pri številki 13, slovenski šampion pa bo imel že konec tega tedna priložnost, da ta izjemni dosežek še popravi.

Pred tekmama v Titisee-Neustadtu so z zmagovalcem skupnega svetovnega pokala opbjavili krajši pogovor tudi na spletni strani Mednarodne smučarske zveze. "Pravzaprav se ni čisto nič spremenilo, odkar sem osvojil veliki kristalni globus. Podobno je že vso zimo, je pa zdaj precej več prošenj s strani medijev," je na vprašanje o svojem počutju odgovoril najstarejši od bratov Prevc.

Ste imeli v tej zimi več intervjujev kot tekem?
Imeli smo okoli 30 posamičnih tekem, mislim, da je bilo intervjujev več. A večino sem jih opravil v preteklih dneh, prej za to ni bilo časa.

So se dosežki v tej sezoni že vtisnili v vaš spomin?
Uf. Mislim, da bo za to dovolj časa po koncu kariere (smeh). Do takrat bom poizkušal biti boljši in boljši.

Še vedno se zdite motivirani.
Seveda, moraš ostati motiviran. Svetovni pokal je najvišja oblika tekmovanja v smučarskih skokih. Ni večje motivacije od tega, da se tu boriš za najvišja mesta.

Je dodatna motivacija dejstvo, da ste zelo blizu rekordu po osvojenih točkah v eni sezoni?
Pravzaprav me točke nikoli niso pretirano zanimale. Pridejo z dobrimi skoki. V preteklosti sem morda preveč razmišljal o točkah in rezultatih, ali pa na primer o vetru. To ni bilo dobro za moje predstave. Zdaj vem, da se moram predvsem osredotočiti na svoje skoke. Vse ostalo se nato uredi samo.

Ampak, ali ne bi bil ta rekord kot češnja na torti?
Seveda bi bilo lepo s statističnega vidika, a to predvsem zanima medije. To razumem. Če športnik osvoji srebro, bodo mediji dejali, da bi moralo biti zlato. Če osvojiš svetovni pokal, potem to mora biti z novim rekordom. Poskušam ostati sproščen. Na koncu bomo videli, koliko točk bom osvojil.

Kako nestrpno čakate Planico. Vzdušje bo verjetno še malce boljše kot  doslej?
Atmosfera v Planici je zmeraj odlična. To leto so zelo hitro razprodali vstopnice. Bo kar zanimivo (smeh).

Pred domačimi gledalci boste prejeli tudi veliki kristalni globus.
Da, to je velik privilegij zame. To je nekaj najboljšega, izjemno bo, ko bo 35.000 navijačev zapelo Zdravljico.

Je bila katera tekma, ki je bila še posebej pomembna za vaš zmagovalni niz?
Mislim, da so nekatere bile. Šlo je za posamezne korake, ki so me pripeljali na vrh. Z drugim mestom v Klingenthalu sem odlično začel, a tudi 11. mesto na naslednji tekmi v Lillehammerju mi je zelo koristilo. Pokazalo se je, da je lahko hitro kaj narobe in da moram biti vedno povsem osredotočen.

Verjetno je bilo zelo naporno ves čas ohranjati koncentracijo?
Seveda je bilo. A če o tem razmišljaš, je vse še težje. Teden dni po Planici bom odšel na počitnice. Mislim, da mi bo glava hvaležna za to.

Že razmišljate o naslednji sezoni, ko bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo?
Ne, niti ne. Seveda sem o tem razmišljal, ko smo bili v Lahtiju (SP bo leta 2017 v Lahtiju; op. p.), a vedno poskušam misliti le na naslednje tekme.

Kaj je vaš cilj pred zadnjimi tekmami v sezoni?
Poskušal bom zadržati dobro formo in skakati na visoki ravni. V Planici želim pokazati odlične polete. To dolgujem svojim navijačem.

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 11:59 11.marec 2016.

    Pero! če bo svetovni rekord bo sezona popolna!

  • Papaja Popi 11:50 11.marec 2016.

    Bravo Peter ! ! ! ! ! ! !