Šport
15 ogledov

Prevc odličen v drugo, na koncu peti

Peter Prevc Wisla EPA
Peter Prevc je v drugi seriji prve tekme v Wisli iz 13. napredoval na peto mesto, Robert Kranjec pa je s sedmega padel na 13. Prvič v sezoni je zmagal Čeh Roman Koudelka.

Minuli konec tedna si je Peter Prevc v Almatyju že zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, s 13. zmago pa je ujel tudi dosežek, ki ga je po zmagah v eni sezoni postavil Gregor Schlierenzauer (2008/09). Prevc zdaj Avstrijca lovi tudi po številu stopničk v eni sezoni, slovenski šampion je imel pred Wislo takšnih uvrstitev 18, Schlierenzauer pa dve več.

S prepričljivim nastopom v kvalifikacijah je Prevc nakazal, da bo tudi tokrat eden izmed favoritov za uvrstitev na stopničke. V poskusni seriji je bil namreč od njega daljši le Norvežan Johann Andre Forfang.

Kranjec edini med deseterico

Na tekmi je od Slovencev kot prvi nastopil Jaka Hvala, z daljavo 117,5 metra pa je uspel premagati le nekaj tekmecev. Kar nekaj skakalcev je nato sicer zaostalo za njim, tudi Jurij Tepeš (115,5 metra). Ta je s številko 27 pristal na 16. mestu, le mesto za Hvalo, za obema pa je kasneje zaostal še Anže Lanišek (115 metra). Vsi trije so ostali brez finalnega nastopa.

Za razliko od reprezentančnih kolegov pa je odlično nastopil Robert Kranjec. Ta je s številko 34 prevzel vodstvo, doskočil je pri 126 metrih. Sledil je skok Domna Prevca, ki se je s številko 37 zavihtel na takrat 17. mesto. Nastop v finalni seriji si je mladinski svetovni podprvak sicer za las zagotovil.

Forfang je potrdil dobro predstavo iz poskusne serije in zanesljivo prevzel vodstvo, precej manj pa so za njim v slabših vetrovnih razmerah skakali vodilni skakalci svetovnega pokala, tudi Peter Prevc. Ta je pristal pri 124 metrih in zasedel 13. mesto. Najboljši Slovenec po prvem skoku je bil tako sedmi Kranjec. V finalno serijo se je kot 29. prebil še Domen Prevc.

Peter strmo navzgor

Ta je v drugo pridobil nekaj mest, enako pa je uspelo tudi njegovemu starejšemu bratu, ki je z 131,5 metra izenačil daljavo Forfanga iz prve serije. Za skupnim zmagovalcem sezone sta zaostala tudi Severin Freund in Michael Hayböck, nekaj mest pa je izgubil tudi Kranjec. Pred nastopom zadnje šesterice je bil Prevc prvi, Kranjec pa sedmi. Za slovenskim asom je nato zaostal še Daniel Andre Tande, prehitel pa ga je Roman Koudelka (133 metra), ki je prepričljivo prevzel vodstvo.

Med Čeha in Slovenca se je nato uvrstil Noriaki Kasai, Richard Freitag pa je precej nazadoval po lestvici. Tudi Norvežana Kenneth Gangnes in Forfang nista uspela premagati Koudelko, a sta se uvrstila pred Prevcem. Ta je na koncu osvojil peto mesto. Kranjec je bil 13., Domen pa  26.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.