Šport
16 ogledov

Prevc: "Pri skokih še ni lahkotnosti"

Kranjec Damjan Hvala Janus Prevc smučarski skoki skakalci novinarska konferenca Anže Petkovšek
Slovenski smučarski skakalci imajo zadnje priprave na novo sezono, v kateri bo osrednja tekma svetovno prvenstvo v Falunu. Glavni trener reprezentance Goran Janus si tako kot njegova ekipa na čelu z dvakratnim dobitnikom olimpijskega odličja Petrom Prevcem in izkušenima Robertom Kranjcem in Jernejem Damjanom želi nadaljevati vrhunski niz uspehov.

"Olimpijski medalji sta sicer že daleč, po drugi strani pa tudi ne. Prinesli sta dodatni pritisk, vsi pričakujejo in zahtevajo več od mene, tudi sam. Tako sta kolajni motivacijska brca, da se lažje pripravljam na novo sezono in naredim kakšno stvar več, kot bi sicer, ker vem, da za trdim delom pride uspeh," je dejal Peter Prevc, ki si želi, da bi prihajajočo sezono izpeljal v podobnem slogu kot prejšnjo.

Robert Kranjec upa, da je izpolnil celotno kvoto smole, ki ga je spremljala februarja na olimpijskih igrah v Sočiju, Jernej Damjan pa, de se po njegovem zmagoslavju v skupnem seštevku poletne velike nagrade ne bi ponovila prejšnja zima, ki mu ni prinesla nadejanih uspehov.

Janus zadovoljen s pogoji za trening

"Po uspešni seriji tekem imamo sedaj kvoto sedmih skakalcev za tekme svetovnega pokala do novoletne turneje. Sedaj se bomo bolj usmerili h kakovostnemu skakalnemu treningu, vadbe moči je bilo dovolj. Vesel sem, da je kljub težavam smučarske zveze za nas dobro poskrbljeno, saj za nas dobro skrbi ekipa na čelu z Ljubom Jasničem. Zato smo imeli doslej poravnane vse obveznosti zveze, tudi za poletno sezono," je pojasnilglavni trener Goran Janus.

"Za nami je zgodovinska zmaga Damjana, v pokalu narodov smo stopili še stopničko višje na drugo mesto. Imamo močno ekipo, dobro smo se pripravljali na zimsko sezono, imamo pa še en mesec časa za finese. Želimo si, da bi Damjan skakal kot poleti, da se ne bi ponovila lanska sezona. Skoki še nihajo, pred nami pa so še testi in treningi na ledeni smučini v Oberstdorfu, kjer bomo od začetka novembra. Testirali bomo smuči in drese, posebej slednjim poleti nismo posvečali veliko pozornosti. Doma imamo na voljo dva močna centra v Kranju in Planici, kjer smo lahko prvič vadili na 120-metrski skakalnici že od poletnega obdobja, česar sam ne pomnim," je dejal Janus.

Za trenerja je zelo dobro, da ima na treningu veliko dobrih skakalcev, temu pa pritrjujejo tudi tekmovalci. "Imamo izkušene fante, kot sta Robi in Jernej, do najmlajših, kot sta Anže Lanišek in moj brat Cene. Tako je veliko dobrih skakalcev, konkurenca na treningih je zelo močna in vedno se najde nekdo, ki ti konkurira. To je dodatna motivacija. Na ta način drug drugega spodbujamo, da smo boljši. Moji cilji so visoki. Toda če ni želje, da bi bilo čim manj tehničnih napak pri skokih, potem cilja ne dosežeš. Vsaj pri meni je tako, da se moram osredotočiti na tehniko in potem pride tudi dober izid," je še razkril dobitnik dveh olimpijskih kolajn letos v Sočiju, Prevc.

Prevc: "Skušamo odpraviti napake"

Za zdaj s svojimi skoki ni zadovoljen: "Tehnična pripravljenost še malo šepa, kar je posledica fizičnih treningov in dvigovanja uteži. Zato ni lahkotnosti pri skoku. Še vedno so pri skoku vključeni tudi tisti deli telesa, ki ne bi smeli biti, in zato delujejo nekoliko drugačne sile, kot bi morale. V zadnjem času smo se zato posvetili tehniki in skušamo odpraviti napake. Sam odskok se sicer lahko natrenira v telovadnici in je potem manj dela na skakalnici, kjer se išče tiste prave občutke."

Kranjec: "Poškodba že pozabljena"

Kranjec je dejal, da je trenutno pripravljen podobno kot vsako leto v tem obdobju. "Forma je zelo dobra in sem zelo zadovoljen, je pa še nekaj tednov za piljenje. Žal sem se poškodoval ob neprimernem času, med olimpijskimi igrami v Sočiju, kar pa je že pozabljeno. Tako je bilo in si ne želim s tem beliti glave. Vesel sem, da sem zdrav, vse poškodbe so pozdravljene in lahko normalno treniram. Zaradi poškodbe nisem manjkal na nobenemu treningu in tudi posebnega prilagajanja nisem potreboval. Koncept treningov je ostal isti kot v zadnjih letih, le počep sem malo spremenil, ker sem želel, da bi imel pozimi še boljšo formo. Dobra plat je tudi, da imamo močno ekipo, s tem takojšnjo primerjavo in lahko hitreje napredujemo. Cilje sem si že zastavil, kako pa bo v svetovnem pokalu in februarja na SP, pa bomo še videli," je dejal Kranjec.

Damjan: "Lani preveč utrujen"

Damjan je kot prvi Slovenec osvojil poletno VN: "Po lanskem poletju, ko sem imel prav tako skupno zmago na dosegu roke in sem jo na zadnji tekmi izgubil, je bilo letos vse drugače in se je vse izteklo po željah. Sedaj si želim, da bi bilo tako tudi pozimi. Ta skupna zmaga je velika motivacija za naprej in dokaz, da sem na pravi poti. Ne želim več ponoviti napak iz preteklosti. Z mojim trenerjem Simonom Podreberškom sva opravila analizo in prišla do sklepa, da sva lani predolgo delala na kondiciji in sem uvod v zimo opravil preveč utrujen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.