Šport
44 ogledov

Prevc v finalu ob mesto

Peter Prevc EPA
Smučarski skakalci so le opravili s prvo tekmo 63. novoletne turneje. Peter Prevc je osvojil tretje mesto, zmagal je Avstrijec Stefan Kraft.

V prvi seriji se je Robert Kranjec najprej pomeril z Japoncem Juniširom Kobajašijem in ga zanesljivo premagal. Kot drugi Slovenec je nastopil Nejc Dežman, ki je bil sicer za meter daljši kot Nemec Daniel  Wenig, a je imel v zraku precej boljše razmere kot domači skakalec. Ta je napredoval v finalno serijo. 

Padec Ammanna, Prevc na drugo mesto

S porazom se je moral sprijazniti tudi Anže Lanišek. Od mladega slovenskega orla je bil boljši med poletjem odlični Norvežan Phillip Sjoeen. Na zmagovalna pota je Slovence vrnil Jernej Damjan, ki je upravičil vlogo favorita v prvem slovensko-poljskem dvoboju, ugnal je Aleksandra Žniszczola, polomil pa ga je v zadnjem času zelo dobri Matjaž Pungertar. Premagal ga je Piotr Žyla.

Odlično pa je je s prvim skokom opravil Peter Prevc. Pristal je pri 139,5 metra in dosegel najdaljšo daljavo prve serije. Za 2,9 točke je sicer zaostal za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom. Prevčev tekmec v prvi seriji Simon Ammann je imel precej smole, saj je padel pri doskoku in tako že ostal brez možnosti za skupno zmago na novoletni turneji.

Pero na stopničkah, Damjan deveti

V finalu sta nastopila tudi po prvi seriji 18. Damjan in 25. Kranjec. Oba Slovenca sta ob svojem drugem skoku prevzela vodstvo, Damjan pa se je precej bolj povzpel po lestvici in je vodil do nastopa Pojaka Kamila Stocha. Skupni zmagovalec minule zime je bil na vrhu tudi pred nastopom najboljše četverice.

Na vrhu so bili le še trije Avstrijci in Prevc. Michael Hayböck je prevzel vodstvo, Andreas Kofler je skočil precej slabše, najboljši Slovenec pa je le za las zaostal za Hayböckom. Nato je Kraft le še potrdil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Damjan je osvojil deveto mesto, Kranjec pa 24.

"Na današnji tekmi je vsekakor uspel odličen nastop Petru, tudi Damjanu in nenazadnje Robertu, ki na zadnjih dveh tekmah tu sploh ni prišel do točk. V finalni seriji so bili zelo težki pogoji, saj so imeli skakalci nekaj več vetra v hrbet in si moral za uspeh narediti res super skok. Peter je naredil določeno napako, kar je še vedno zadostovalo za tretje mesto," je tekmo analiziral glavni trener Goran Janus ter spregovoril tudi o odločitvi o prestavitvi tekme: "Včeraj so poskusili vse skupaj izpeljati na silo. Bilo je tudi zelo nevarno. Sprejeli so pravilno odločitev."

Prevc najdaljši že v kvalifikacijah

V nedeljo so organizatorji sicer tekmo vztrajno prestavljali, do dokončne odpovedi pa je prišlo nekaj minut po 19. uri. Do takrat sta nastopila dva Slovenca, Kranjec je dosegel celo daljavo dneva - 138 metrov.

Sicer pa težave z organizacijo tekme niso pogoste na novoletni turneji, saj je do danes odpadla le tekma v Innsbrucku 4. januarja 2008, ko je nato dve preizkušnji gostil Bischofshofen.

Vsi slovenski orli so se sicer v soboto prebili na tekmo, Prevc je z daljavo dneva (138,5) osvojil celo prvo mesto v kvalifikacijah. Odlična sta bila tudi Pungertar s šestim in Damjan z devetim mestom, malce nižje so končali Kranjec, Dežman in Lanišek.

Oberstdorf, izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.